Prati nas

Vijesti

SFSN

Tomašević: 50.000 Zagrepčana borilo se u NOB-u, sretan vam Dan oslobođenja

Zbog toga što i dalje ima onih koji podržavaju tu zločinačku ideologiju, moramo održavati sjećanje na žrtve, kaže zagrebački gradonačelnik.

Objavljeno

|

Oslobođenje Zagreba 1945. godine
Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec i Luka Korlaet (foto: Tomislav Tomasevic)

“Zagrepčankama i Zagrepčanima čestitam Dan oslobođenja Zagreba, kao i Dan pobjede nad fašizmom!” Tim je riječima gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević (Možemo) sugrađanima čestitao ovu svijetlu obljetnicu.

“Antifašizam je vrijednost utkana u Ustav RH i s ponosom možemo reći da je na ovim prostorima među prvima organiziran otpor fašizmu. Prema dostupnim podacima, oko 50.000 Zagrepčana borilo se u narodno-oslobodilačkom pokretu”, kazao je Tomašević.

“Na današnji dan obilježavamo 78 godina od povijesnog trenutka kada su partizanski borci i antifašisti oslobodili naš grad, ali se sjećamo i svih žrtava fašističkog, odnosno ustaškog terora, stradalih na zloglasnim mjestima mučenja i pogubljenja na ovim prostorima. U spomen na njih, prošle smo godine na Glavnom kolodvoru otkrili Spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima, uklanjamo imena ulica nazvanih po osobama povezanima s NDH, a sutra ćemo u spomen-parku Dotrščina postaviti i rekonstruiranu ploču kojom se komemorira više od 7.000 zagrebačkih Srba, Židova, Roma i antifašista koji su u Dotrščini ubijeni tijekom Drugog svjetskog rata”, naveo je gradonačelnik.

“Odgovorni za smrt svih tih nevinih ljudi su na današnji dan 1945. poraženi i u Hrvatskoj i u Europi, a zbog toga što i dalje ima onih koji podržavaju tu zločinačku ideologiju, moramo održavati sjećanje na žrtve, kao i na one koji su fašiste – uz ogromne žrtve – porazili”, stoji u zaključku čestitke.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.