Prati nas

Vijesti

Iz komšiluka

Uvodi li Srbija dvije mirovine za udovce po uzoru na Hrvatsku?

U Srbiji se trenutno na popisu PIO fonda nalazi 329.346 obiteljskih umirovljenika, među kojima su ne samo supružnici, već i djeca, koja po zakonu imaju pravo na naknadu do 26. godine života ako su ostala bez jednog ili oba roditelja.

Objavljeno

|

Rastu penzije u Srbiji
ilustracija: S. Bura/mj

“Od početka 2023. godine i udovice i udovci u Hrvatskoj primaju vlastitu, ali i do 20,8 posto mirovine preminulog supružnika, a od 1. siječnja obiteljska mirovina za susjede je veća za 10 posto, piše srbijanski Blic pitajući se kada će i Srbija uvesti sličan model obiteljske mirovine.

“Ovaj novi model obiteljske mirovine u Hrvatskoj ove će godine obuhvatiti oko 155.200 korisnika, a u 93 posto slučajeva riječ je o udovicama. Prema izračunima u Hrvatskoj, ovaj je model najisplativiji onima čije su mirovine veće ili jednake mirovini preminulog supružnika, jer im je dosad bilo isplativije zadržati svoju, a nisu imali doplatak. Sada će moći zadržati svoje i dobiti 20,8 posto iznosa koji je primao preminuli”, navodi portal.

Odredbe srbijanskog zakona govore da se nakon smrti bračnog druga može naslijediti mirovina, ali najviše 70 posto one koju je primao umrli. Prema riječima Miloša Grabundžije iz Udruge umirovljenika “Nezavisnost”, puno je razloga zašto bi te zakonske odredbe trebalo mijenjati.

Troškovi ostaju isti, a penzija je jedna

“Kad supružnik umre, troškovi ostaju isti, a umjesto dvije mirovine ostaje samo jedna. Bez obzira na to je li vlastito ili obiteljsko, to često nije dovoljno za preživljavanje, pogotovo u velikim gradovima gdje su režije goleme. Pokrenuli smo inicijativu za izmjenu postojećeg mirovinskog zakona po uzoru na zemlje Europske unije i susjednu nam Hrvatsku s kojom nas često uspoređuju”, kaže.

Prijedlog je, objašnjava Grabundžija, svojedobno podržala i Darija Kisić dok je bila na čelu Ministarstva rada, no aktualni ministar o tome se još nije očitovao.

Katarina Stanić iz Centra za socijalnu politiku objašnjava da u Hrvatskoj možda postoji računica za takav potez Vlade, s obzirom na to da ima umirovljenika s izrazito malim mirovinama, no u Srbiji je, dodaje, situacija malo drugačija.

“Hrvati su uveli drugi stup mirovinskog osiguranja (kombinacija obveznog privatnog i državnog fonda), pa su mirovine iz prvog (državnog fonda) sada prilično niske. Pretpostavljam da je to bio razlog za izmjene zakona u tom smjeru. Slažem se da su naše obiteljske mirovine na granici siromaštva, ali mislim da taj problem treba rješavati na drugačiji način”, objašnjava i dodaje: “Ovaj prijedlog je praktički dodatak činjenici da je netko samac i mislim da bi to dovelo do poremećaja mirovinskog sustava u Srbiji.”

U Srbiji je 329.346 umirovljenika u obiteljskoj mirovini

U Srbiji se trenutno na popisu PIO fonda nalazi 329.346 obiteljskih umirovljenika, među kojima su ne samo supružnici, već i djeca, koja po zakonu imaju pravo na naknadu do 26. godine života ako su ostala bez jednog ili oba roditelja. Prema posljednjim podacima Fonda PIO, prosječna mirovina iznosi 30.545 dinara (260 eura).

Stanić navodi kako bi možda bilo bolje povećati minimalne iznose obiteljskih mirovina: “Veći su problem umirovljenici koji nemaju vlastita primanja, kao i oni koji su oduvijek samci. Oni su u težoj situaciji i prije njih treba uvesti dodatak na mirovinu.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.