Prati nas

Vijesti

Požurili

Već u lipnju stižu veće mirovine svim umirovljenicima Federacije BiH

Inače, mirovine su u ovoj godini uvećane za nešto više od 20 posto, računajući, uz izvanredno, i ono redovno usklađivanje od 16,25 posto.

Objavljeno

|

Kada stižu povećane penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine?
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenici u Federaciji BiH će u ponedjeljak, 5. lipnja, svoja svibanjska primanja dobiti uvećana za 3,9 posto. Tako će iznos najniže mirovine, umjesto 518,07 KM, iznositi 538,27 KM, a s obzirom na to da je riječ o linearnom uvećanju, to znači da će svi iznosi mirovina biti viši za 3,9 posto.

Ovo uvećanje, podsjetimo, uslijedilo je nakon što je Federalna vlada revidirala odluku prethodne vlade o vanrednom usklađivanju mirovina koje se vrši jedanput godišnje na osnovu člana 80. Zakona o mirovinsko -invalidskom osiguranju, piše Dnevni avaz

Upravo je Vlada FBiH, s Fadilom Novalićem na čelu, prekršila stav 3. tog člana, u kojem stoji da se odluka o  izvanrednom usklađivanju donosi do kraja mjeseca od kojeg se vrši izvanredno usklađivanje.

Oglas

Podsjetimo, prema odluci Federalne vlade, isplata uvećanih mirovina trebala je početi u kolovozu. Prijašnja vlada donijela je odluku da izvanredno povećanje stupi na snagu u srpnju 2023. godine, a nova vlada donijela je odluku da proširi obim mjeseci, i isplata mirovina od svibnja bit će viša za 3,9 posto”, rekao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH. U ovu svrhu Vlada FBiH je osigurala dodatnih 14 milijuna KM.

Inače, mirovine su u ovoj godini uvećane za nešto više od 20 posto, računajući, uz izvanredno, i ono redovno usklađivanje od 16,25 posto.

U Savezu umirovljenika FBiH pozdravili su revidiranje odluke o vanrednom usklađivanju, međutim, s obzirom na stalna poskupljenja, rješenje vide upravo u obuzdavanju rasta cijena. “To smo u prijedlogu svojih mjera, uz otvaranje novih radnih mjesta, i podvukli ministru Deliću. Neophodna je intenzivna kontrola trgovačkih lanaca, pogotovo kada je riječ o cijenama osnovnih životnih namirnica”, poručio je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.