Prati nas

Vijesti

Metropola

Zagreb uvodi maksimalne stope poreza na dohodak

Vladinom namjerom ukidanja prireza, metropola će ostati bez desetine prihoda. Kako će zakrpati nastalu rupu koristeći rješenje koje je ponudio premijer Plenković, objasnio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Objavljeno

|

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je podjelu drva za ogrjev energetski siromašnim kućanstvima.
Tomislav Tomašević (foto: zagreb.hr)

Nakon što je Vlada RH i službeno objavila da namjerava ukinuti prirez od 1. siječnja 2024. godine, najveći hrvatski gradovi razmišljaju strategiju kako nadomjestiti novac koji će im tim činom biti izbijen iz blagajne.

“Grad Zagreb će ukidanjem prireza ostati bez milijardu kuna (ili 10 posto) prihoda. Istovremeno, zbog ilegalnog deficita koji je akumulirala bivša vlast, mi pet godina zaredom moramo imati višak prihoda u proračunu”, objavio je na Facebooku zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Grad Zagreb će uvesti maksimalne stope poreza na dohodak kako bi kompenzirao gubitak prireza (a čak i nakon toga imat ćemo oko 40 milijuna eura prihoda manje na godišnjoj razini). To je socijalno pravednije od podizanja cijena usluga, jer prirez (kao i novi porez) plaća samo 30 posto Zagrepčana s najvišim plaćama”, kazao je.

Podsjetimo, početkom mjeseca Tomašević je objasnio što bi se dogodilo kada bi ovaj manjak rasporedili na sve građane Zagreba. Za primjer je uzeo ZET koji ostvaruje 270 milijuna godišnje od prodaje karata. Prirez Grada Zagreba je oko 950 milijuna kuna i ZET-u su potrebne subvencije Grada iz proračuna da cijena karte bude ovakva kakva jest, skoro kao prihod od prireza.

“Ako ne bi bilo subvencija karata tramvajskog prometa, cijena bi bila četiri-pet puta veća, a vrtići bi bili 2.000 kuna mjesečno”, kazao je Tomašević.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.