Prati nas

Vrt

Za ekipu na gredici

Želite li se riješiti puževa u vrtu, skuhajte im kavu

Ovo istraživanje još je interesantnije kada znamo da se radi o prirodnoj tvari koja je neškodljiva i dopuštena za svakodnevnu ljudsku konzumaciju.

Objavljeno

|

Ekološka sredstva za puževe golaće
ilustracija: S. Bura/mj

Kofein može otjerati ili čak ubiti jedne od najvećih štetočina u vrtovima s kojima se posebno žestoko borimo u kišnim periodima. Da se radi o prirodnom alkaloidu prihvatljivom za okoliš, a koji je potentna alternativa komercijalnim sredstvima za istrjebljenje puževa, objavilo je američko Ministarstvo poljoprivrede.

Zaključak je to temeljen na istraživanju koje je vodio biolog Robert G. Hollingsworth, a koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Nature još 2002. godine. Ideja korištenja kofeina za suzbijanje štetnika nije nova. No, Hollingsworth i njegovi kolege prvi su koji su izvijestili o njegovoj sposobnosti da porazi ove naporne mekušce koji, između ostalog, čine velike štete na nasadima orhideja. Pokusi su provedeni na Havajima u nasadima zaraženim vrstom puževa s kućicom – Zonitoides arboreus.

U preliminarnim eksperimentima Hollingsworth je primijenio 2-postotnu otopinu kofeina u vodi za prskanje supstrata od kokosovih ljuski na kojem se uzgajaju orhideje, a koji je bio zaražen štetnicima. Znanstvenici su otkrili da je sprej s kofeinom ubio do 95 posto puževa.

Također, znanstvenici su susptrat u dva odvojena nasada orhideja tretirali kofeinom i komercijalnim sredstvom za uništavanje puževa – metaldehidom. Rezultati su pokazali da je u nasadu koji je tretiran kofeinom preživjelih puževa bilo čak sedam puta manje u usporedbi s nasadom koji je tretiran metaldehidom.

Buduća istraživanja bi trebala pokazati koliko špricanje kofeinom može zaštiti bilje od napada puževa, a tema je još interesantnija kad znamo da se radi o prirodnoj tvari koja je neškodljiva i dopuštena za svakodnevnu ljudsku konzumaciju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.