Prati nas

Vijesti

SUH i MUH

9 zahtjeva Vladi RH prije no što umirovljenici izađu na ceste

Od ministra Piletića i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zatraženo je očitovanje i postupanje, kako nezadovoljstvo ne bi eskaliralo do prosvjeda na ulicama.

Objavljeno

|

Prosvjed umirovljenika.
foto: SUH

Dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH), postavile su Vladi RH niz zahtjeva na posljednjoj sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe održanoj 15. lipnja.

U tih devet zahtjeva koncentrirani su rastuća ljutnja, razočaranje i zabrinutost malim mirovinama, a koje su predstavnicima resornog ministarstva izravno iz umirovljeničke baze prenijeli predstavnici Sindikata i Matice iz svih krajeva Hrvatske.

1. Ukidanje poreza na mirovine

Između ostalog, zatraženo je ukidanje poreza na mirovine od prvog dana 2024. godine i to za sve umirovljenike koji godišnje uprihode do 25.000 eura godišnje (umjesto Zakonom o porezu na dohodak predviđenih 50.400 €).

2. Trenutno povećanje osobnog odbitka

SUH i MUH traže da se odmah, a prije stupanja na snagu nove porezne reforme od 1 siječnja 2024. godine, visina osobnog odbitka umjesto na predloženih 560 eura podigne na 665 eura, jer bi se time obuhvatilo barem dio do sada zanemarene umirovljeničke srednje klase.

3. Promjena modela usklađivanja mirovina

Umirovljeničke udruge traže da se mirovine odmah počnu usklađivati u 100-postotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta – cijena ili plaća. Također, vodeći računa o onim najugroženijim, kao jednu vrstu socijalne mjere, predlažemu uvođenje socijalnog faktora povećanja mirovine, i to da se onima koji imaju mirovine do 300 eura usklađuju za 120 % povoljnijeg rasta indeksa, a onima od 301 eura do 550 eura za 110 %, jer bi tako barem malo preokrenuli trend, te bi umjesto opadanja vrijednosti mirovina u odnosu na plaće konačno imali rast tog udjela.

4. Ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike

SUH i MUH traže da se konačno ukine penalizacija prijevremenih umirovljenika i to s ispunjavanjem uvjeta dobi za odlazak u starosnu mirovinu. Penalizacija za muškarce bi se ukinula kad bi napunili 65 godina, a za žene sa 63 godine i šest mjeseci starosti, a od 2030. kad svi napune 65 godina.

5. Uvođenje 13. mirovine

Zbog neizvjesnosti jednokratnih naknada (poput energetskog i COVID dodatka) i njihovoj ovisnosti o političkim odlukama, umirovljeničke udruge traže od Vlade zakonsko reguliranje dodatne godišnje mirovine, kao i povećanje osobnog odbitka na mirovine, čime bi se konačno vratilo malo pravičnosti u mirovinski sustav.

6. Povrat ostatka duga umirovljenicima

Umirovljeničke udruge traže da se svima koji su umirovljeni prema Zakonu o mirovinskom osiguranju nakon 1.1.1999. godine mirovine trajno povećaju za 10,5 posto, jer su za toliko zakinuti tadašnjom mirovinskom reformom i utvrđivanjem prve aktualne vrijednosti mirovina (AVM).

7. Dostava mirovina poštom

Sindikat i Matica umirovljenika traže da se u okviru mirovinske reforme omogući onemoćalim i ranjivim korisnicima isplata mirovine dostavom do kućnog praga i to automatski određenim kategorijama invalida, odnosno svima koji izraze volju da im se mirovina dostavlja putem pošte.

8. Ukidanje alimentacije za bake i djedove

U uvjetima kad je preko 65 posto mirovina ispod hrvatske linije siromaštva za samca, a svaki treći umirovljenik u riziku siromaštva, protivimo se da bake i djedovi budu obveznici plaćanja uzdržavanja za svoje unuke. Ono što je još gore je što Ovršni zakon propisuje mogućnost oduzimanja čaj tri četvrtine mirovine za uzdržavanje s naplatom dugova, upozoravaju SUH i MUH.

9. Šest mjeseci staža po djetetu svim umirovljenicama

Mirovinskom reformom od 1. siječnja 2019. godine sve novoumirovljene žene mogu dobiti 6 mjeseci dodanog staža za svako rođeno ili posvojeno dijete. Nažalost, sve one umirovljenice koje su otišle prije navedenog datuma, pa makar i jedan dan prije, nemaju pravo na dodani staž. Umirovljeničke udruge stoga traže da se omogući svim umirovljenicima to pravo, ali i da se uračunava u ukupni staž.

Cjelovito i detaljno obrazloženje ovih zahtjeva koje potpisuju Jasna A. Petrović (SUH) i Višnja Fortuna (MUH), možete pročitati u ovom .docx dokumentu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.