“Krumpir mi ne cvate. Čula sam da nije dobar za jelo, ako ne procvjeta. Hoće li dobro roditi?” piše naša čitateljica zabrinuta za urod. Naime, u susjednim vrtovima krumpir je već raskošno procvao, a njen, za sada, ne pokazuje tu namjeru.
Dakako, ono što nam odmah pada na pamet jest sorta, jer vrijeme cvatnje spada u takozvane sortne karakteristike. Neke sorte cvjetaju rano i pouzdano, druge kasno ili nikako (ovisno o klimi). No to, zaista, ne utječe na berbu.
Općenito govoreći, ako nismo oplemenjivači bilja, cvjetanje krumpira nije nešto o čemu bismo trebali previše razmišljati. No zašto onda ljudi broje dane i čekaju da se lijepi krumpirov cvijet otvori? Ova zabrinutost ima korijen u vrtlarskom vjerovanju da cvjetanje krumpira označuje i početak berbe mladih gomolja te da prije toga nema smisla prevrtati “grmove”.
tekst se nastavlja ispod oglasa
Ali u stvarnosti, da bi krumpir dao gomolje uopće nije potrebno cvjetanje, niti je cvat indikator realnog stanja u tlu. Cvjetala ili ne, biljka krumpira će obavljati fotosintezu i skladištiti energiju u gomolje.
Što se glavne berbe zrelih gomolja tiče, nadzemni dio biljke nam zaista pouzdano govori kada je vrijeme za prevrtanje “grmova” krumpira. Jer kad lišće požuti i smežura se ili usahne cijela cima, vrijeme je da poberete gomolje i uskladištite ih za dugu, a možda i hladnu, zimu.
tekst se nastavlja ispod oglasa