Prati nas

Vijesti

Isplate

Crnogorac prikupio 64 godine staža za mirovinu od 2.789 eura

Novo povećanje mirovina Crnogorci mogu očekivati ​​1. rujna, kada Vlada ima zakonsku obvezu uskladiti mirovine s rastom plaća i potrošačkih cijena.

Objavljeno

|

Kako biti bogat?
ilustracija: S. Bura/mj

U Crnoj Gori jučer je počela isplata svibanjskih mirovina koje su u prosjeku povećane za 30 eura. Izvanredno povećanje Vladu je koštalo devet i pol milijuna eura, pa sada minimalna mirovina iznosi 282, a prosječna 405 eura. Povećanju se, međutim, nisu posebno razveselili umirovljenici s najnižim primanjima jer, kako kažu, još uvijek krpaju kraj s krajem.

Šezdesettrogodišnji Vujadin Živaljević jedan je od 40.000 crnogorskih umirovljenika koji primaju minimalnu mirovinu. Njegova mirovina, nakon posljednjeg povećanja, iznosi nešto više od 280 eura.

“Jedva preživljavam, ali živim. Živim sa suprugom i da ona nema svoju plaću, snašao bih se. Neka ti je bolje mladosti, baš me briga. Vidio sam i dobro i loše”, kaže Vujadin za TVCG i dodaje da mu penzija traje oko tri dana.

Život na minimalnoj mirovini

Svaki treći penzioner u Crnoj Gori prima minimalac. Uz pomoć supružnika i djece spajaju kraj s krajem, a najveća glavobolja im je svakodnevni rast cijena. Vujadin se nada da inflacija neće nastaviti rasti. “Nadam se da će ove cijene ostati, da više ne trčimo. Moraju poraditi na tome, rekli su ovi umirovljenici s minimalnom mirovinom. Ako poskupi, ne isplati se raditi”, kaže Vujadin.

Da poskupljenja neće rasti, nadaju se i oni s prosječnom mirovinom koja je dosezala 400 eura. To je nešto više od polovice prosječne plaće u zemlji. “Cijene rastu deset puta više od mirovina. Kad stalno idem u trgovinu, mijenjaju cijene svaki sat. Nikako da dođemo do njih”, kaže umirovljenik Rajko Radulović.

Svih 120.000 umirovljenika do sredine tjedna dobit će povećane mirovine. Za to je Vlada izdvojila 9,6 milijuna eura i preusmjerila ih u proračun Fonda PIO, u kojem se slažu da minimalna mirovina nije dostatna za dostojanstven život umirovljenika.

“Bit će to isplata svibanjske mirovine koja će biti zakonski uvećana za 5,4 i izvanredno usklađivanje za 2,95, što ukupno čini povećanje od 8,51 jer je to postotak na postotak. Najniža mirovina od 259,95 eura sada će iznositi 282,07 eura. Ako je samo to jedini izvor prihoda, ta minimalna mirovina, onda ćemo se i vi i ja složiti da to nije dovoljno. No, još uvijek nemamo socijalnu evidenciju stanovništva na razini države koja bi točno pokazala koliko određena obitelj prima. E, tu bi se mogla napraviti prava analiza može li netko živjeti i preživjeti sa ovim iznosom”, rekao je za TVCG vd direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić.

“Sedam veličanstvenih”

No, ne žive svi penzioneri u Crnoj Gori loše. U prilog tome govori i podatak da sedam umirovljenika prima više od 2.000 eura, a da najveća mirovina koju isplaćuje Fond PIO, nakon posljednjeg povećanja, iznosi 2.789 eura. “Radi se o pilotu vojnog helikoptera, imao je beneficirani radni staž s velikim povećanjem. Imali su dobre plaće i 64 godine staža doprinijele su da mirovina bude u ovom iznosu”, kaže Aligrudić.

Novo povećanje umirovljenici mogu očekivati ​​1. rujna, kada Vlada ima zakonsku obvezu uskladiti mirovine s rastom plaća i potrošačkih cijena.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.