Prati nas

Povjerljivo

Jad i bijeda

Frizerka na minimalcu: Kod privatnika rade robovi, gdje će vam duša?

Kad je prije 35 godina ušla na tržište rada, naša čitateljica Biserka, po struci frizerka, bila je puna optimizma. Optimizam joj je do danas sasvim splasnuo, a ona je kratko i jasno, potpuno razočarana, opisala što ju je dovelo do toga.

Objavljeno

|

Koliko zarađuju radnici kod privatnika?
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Biserka, frizerka u svojim srednjim pedesetima, završila je srednju školu i odmah se zaposlila u struci. “Raditi sam počela još u socijalizmu. Od prvog dana imala sam sve povlastice koje su imali i zaposleni u državnim firmama: plaću koju su imali svi sa završenom srednjom školom, naknadu za topli obrok, regres, plaćeni puni godišnji odmor.”

“Onda nastupa Lijepa Naša. Zaposlila sam se kod privatnika na probni rok, bez prijave. Tako to počinje s radom poštenih radnika u našoj zemlji kod privatnih vlasnika. Zato mi sada u stažu nedostaju čak tri godine, koje sam pošteno odradila”, započinje gospođa Biserka svoje svjedočenje i svoj put koji je vodio ka sve većoj nepravdi.

Kad su je poslodavci prijavljivali, kaže, u početku su je prijavljivali pod KV (kvalificirani radnik), potom se vodila kao PKV (polukvalificirani radnik), a na kraju su je stavili na minimalac.

“Trenutno cifra plaće koju vidim na računu iznosi 551 euro (ili 4.160 nekadašnjih kuna). Nema nikakvih drugih beneficija, Boze sačuvaj da si bolestan. Ma koji regres, koja božićnica, uskrsnica.  Da ne duljim, mogu samo reći – jadna naša država i mali ljudi u njoj. Državne službe se pune uhljebima koje mi plaćamo. Kod privatnika pak rade robovi, čast izuzetcima”, piše nam razočarano.

Kako je naglasila, radni vijek nam produžuju, a prava se sve više ukidaju te se radnici degradiraju. Osobito je pogođena time što država ne podiže minimalac na realnu visinu, odnosno iznos dostatan za život u uvjetima rastuće inflacije.

“Smatram da bi minimalac svima već od ovog trenutka trebao iznositi 1.000 eura neto. To je moja poruka dragim našim ministrima. A vrijeme je da se i premijer i predsjednik države pogledaju u ogledalo i pitaju za koju državu rade, tko ih je i zašto izabrao i gdje će im duša!? Mogla bih napisati knjigu od silne muke, ali čemu. Mladi će otići iz Lijepe Naše, a starima će ostati bar za dva metra konopa. Pomirili smo se sa jadnom sudbinom koju Hrvatski Bogovi kroje. Tužno”, piše nam ogorčena frizerka Biserka koja je u svojim srednjim pedesetima i valja još izdržati puno godina do mirovine.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.