Prati nas

Vijesti

Dosta je bilo

‘Penalizaciju mirovine vratiti na stanje iz 1998. godine’

Imamo situaciju da netko tko je rado 15 godina i ima 65 godina života ne bude penaliziran, dok drugi umirovljenik koji je odradio 36 godina, ali nije imao propisane godine života u trenutku umirovljenja, bude doživotno kažnjen.

Objavljeno

|

Isplativost drugog mirovinskog stupa: Koliko treba štedeti za siguran umirovljenički život
foto: Markus Spiske/ Unsplash

Penalizacija takozvanih prijevremenih umirovljenika jedan je od najvećih problema s kojima se umirovljenici susreću, jer je često nepravedna, a provodi se trajno. Upravo zato su umirovljeničke udruge na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe od Vlade RH zatražile ispravljanje ove nepravde.

U Hrvatskoj pojašnjavaju u Sindikatu umirovljenika Hrvatske (SUH), ima oko 210.500 prijevremenih umirovljenika, koji su prosječno radili i plaćali doprinose više od 36 godina,  a prosječna mirovina u travnju 2023. godine iznosi im tek 422,7 eura. To znači da vrijedi samo 11,7 eura po godini! Za usporedbu, takozvani starosni umirovljenici kojih je danas 498.800, imaju prosječnu mirovinu od 437,43 eura, a stekli su je temeljem prosječne 32 godine radnog staža.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović u programu Radio mreže izjavila je da je penalizacija u redu, ali samo za godine koje manjkaju i to u trajanju do navršenja propisane dobi. U protivnom imamo situaciju da netko tko je rado 15 godina i ima 65 godina života ne bude penaliziran, dok drugi umirovljenik koji je odradio 36 godina, ali nije imao propisane godine života u trenutku umirovljenja, bude doživotno kažnjen.

“Zato tražimo da se 65 godina ukida penalizacija kao što je to bilo 1998. godine”, kazala je Petrović. Ovaj je zahtjev postavljen Vladi RH zajedno s preostalih osam ključnih zahtjeva o čijem ispunjenju će ovisiti hoće li umirovljenici pravdu potražiti na cestama, već ove jeseni.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.