Prati nas

Vrt

Nevoljeni cvijet

Kako izbjeći cvjetanje luka i što učiniti ako je već procvjetao

Lukovi se uzgajaju iz sjemenki, lučica (kapula ili crveni luk) i dijeljenjem biljaka (škanjola i vlasac). Lučice su male lukovice koje su uzgojene prethodne godine, ubrane, pohranjene preko zime, a zatim stavljene na tržište u rano proljeće.

Objavljeno

|

Luk je procvjetao
foto: Unsplash/Pixabay

Nema tog vrtlara koji će se razveseliti cvjetovima crvenog luka (kapule). Jer to znači da je lukovica prestala rasti. Dapače, uskoro će se krenuti smanjivati i stanjivati, dok biljka sve napore ulaže u proizvodnju sjemena – prije no što umre. Cvjetanje luka prirodni je proces koji se događa kada je biljka pod stresom i kada joj vanjski signali kazuju da se mora što prije razmnožiti.

Iako u biljkama vidimo ljepotu, a u slučaju povrtnih vrsta i korist, jedino do čega je biljkama stalo jest razmnožavanje i preživljavanje kao vrste. To im je osnovni genetski program kojemu su podređeni cijela biologija i život.

Što uzrokuje cvjetanje luka?

Postoji nekoliko mogućih razloga zbog kojih luk potjera cvjetne glavice prije nego što bi trebao. Budući da se lučice sade rano u sezoni, okidač im može biti vrijeme. Primjerice, naglo zahlađenje koje će uspaničiti biljku, pogotovo zrelije primjerke, i natjerati je da se ponaša kao da je stigla jesen. Isto tako, okidač mogu biti suša i visoke temperature koje će biljku natjerati da proizvede sjeme prije nego što „umre od žeđi“.

Oglas

Kako spriječiti cvjetanje luka

Agronomi savjetuju izbjegavanje prerane sadnje, a ako se ide s ranom sadnjom, luk valja zaštiti od naglih padova temperatura. Osim toga, tijekom žega valja zalijevati luk. Ne samo da će lukovice cijeniti vodu, već će isparavanje vode iz tla pomoći da se zrak oko biljaka ohladi. U svakom slučaju, biljke valja zaštiti od stresova. To je, dakako, puno lakše reći nego učiniti.

Dobra taktika izbjegavanja štete je i branje većih lukovica, koje su sklonije ranom cvjetanju, i njihovo korištenje prije nego što su pustile cvijet. Mladi luk svi volimo, zar ne?

Što kad luk ipak “ode u cvijet”?

Ako ste primijetili zametanje cvjetne glavice, valja ju odrezati kako bi se zaustavilo iscrpljivanje lukovice. No kako je njen rast zauvijek zaustavljen, jedino što možete učiniti je ubrati je i potrošiti što prije. Vodite računa o tome da je rok trajanja takve lukovice vrlo kratak i da se ne može kvalitetno skladištiti.

Za one koji žele znati više

Lukovi se uzgajaju iz sjemenki, lučica (kapula ili crveni luk) i dijeljenjem biljaka (škanjola i vlasac). Lučice su male lukovice koje su iz sjemena uzgojene prethodne godine, ubrane, pohranjene preko zime, a zatim stavljene na tržište u rano proljeće. Upravo je kod vrsta koje uzgajamo iz lučica cvjetanje najveći problem.

Zato prilikom kupnje lučica, odaberite one koje su manje od dva centimetra u promjeru, jer je za krupnije lučice puno vjerojatnije da će prerano procvjetati.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.