Prati nas

Povjerljivo

Nepravda boli

Marija (69): Susjeda nije radila, ali se dobro udala i ima veću penziju od mene

Gospođa Marija iz Slavonskog Broda jedna je od mnogih koji su sebe prepoznali u sudbini gospodina Marka, o kojem smo nedavno pisali, a koji za 39 godina staža prima 370 eura mirovine. Ni njezina nije puno bolja, a krvavo je radila od kraja srednje škole do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu.

Objavljeno

|

Udovice nisu dana radile, a imaju mirovinu
ilustracija: S. Bura/mj

Naša čitateljica iz Slavonije u mirovinu je otišla 2016. godine, i to onu starosnu, iako se i ona, poput gospodina Marka, osjećala sposobnom raditi do 65 godina života. I nju, osim male mirovine, muče nesretne okolnosti koje su je pratile ususret umirovljenju, a muči je i nepravda što neke žene, koje su se dobro udale, a nisu radile, danas primaju veće mirovine od nje koja je život i zdravlje dala poslu.

“Kad sam pročitala Markovo pismo, vidjela sam u njegovoj sudbini sebe. Mirovina mi je mala jer se Sindikat nije borio za nas u vrijeme kad je premijer bio Zoran Milanović koji nam je plaće snizio za 6 posto. Jadranka Kosor također. Sve se to odrazilo na mirovine nas koji smo bili pred umirovljenjem. Svi su šutjeli, nije bilo štrajkova”, piše nam čitateljica Marija koja ima srednju stručnu spremu.

Cijeli radni vijek radila je, objašnjava, u državnoj službi. Posljednjih 26 godina imala je istog predstojnika. “Nas ‘stare’ radnike ignorirao je i maltretirao. Nismo se imali kome žaliti jer se u Zagrebu, gdje nam je središnja služba, prikazivao kao fin i kulturan čovjek”, napisala je.

Zdravstveni problemi zbog stresa

Otišla je, objašnjava dalje, u mirovinu, iako je bez problema mogla raditi još nekoliko godina. “Nisam više mogla izdržati sve što sam doživljavala na poslu, bolio me želudac. Neki kolege su mi govorili neka probam izdržati još godinu dana, kad predstojnik puni 65 godina i odlazi u mirovinu. Ja to nisam mogla!” opisuje.

Mala mirovina koju danas prima joj je, dodaje, hvala što je cijeli rat radila, bez dana bolovanja. “Iskoristila sam jedino porodiljni dopust u trajanju od šest mjeseci – to sam morala koristiti. Radila sam do zadnjeg dana – danas bila na poslu, sutra ujutro rodila! Nisam čak koristila ni ono pravo na bolovanje prije poroda. Sad vidim koliko sam bila jadna”, piše ogorčeno.

Bogati muž – dobra penzija

Osvrnula se i na mirovine svojih znanaca i osvijestila nepravedan mirovinski sustav. Kako tvrdi,  poznaje ženu koja nikad nije radila, ali se udala za starijeg čovjeka zbog dobre mirovine koju danas i uživa.

“Ona ima veću mirovinu od mene i još prima povišicu od 10 posto i još povišicu kod redovnog usklađivanja kao mi koji smo radili. Eto, mislim da smo najviše oštećeni mi koji smo mirovinu zaradili svojim mukotrpnim radom. Zato sam ogorčena, žao mi je što se i za nas nije štrajkalo, kao što se danas diže glas. Pitam za kraj, kada će se povisiti samo naše radničke, krvavo zarađene mirovine?” vapaj je umirovljenice iz Slavonskog Broda.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.