Prati nas

Povjerljivo

Lijenost ili nešto drugo?

‘Zet je propalitet. Uz njega živog moja kći je samohrana majka’

Iako nije pronašao novi, zet je dao otkaz na starom poslu. Sada po cijele dane gleda sport i karta s društvom, dok supruga i punica brinu o djeci.

Objavljeno

|

Kako riješiti situaciju s lijenim zetom koji ne preuzima odgovornost za obitelj i djecu?
ilustracija: S. Bura/mj

Iako se čini da su odnosi punica i zetova manje dinamični od odnosa snaha i svekrva, to ne znači da je svaka punica zadovoljna s odabirom svoje kćeri. Pogotovo ako se od nje očekuje da osigurava unucima stvari neophodne za život i školovanje, jer to je posao njihovog oca.

Uprava jedna takva punica javila se popularnoj kolumnistici i savjetnici Amy Dickinson, čije savjete prenose brojni portali, kako bi je upitala što učiniti u slučaju lijenoga zeta.

“Došla sam do zaključka da je moj zet propalica. Moja kći rađa, doji, radi puno radno vrijeme, kuha, čisti i vozi djecu gdje trebaju ići. On je napustio posao prije nego je pronašao novi i sada je već nekoliko mjeseci nezaposlen”, stoji u pismu nezadovoljne punice.

“Nije mi se sviđalo ni kad je njegova jedina odgovornost bila posao od devet do pet, jer nije radio ništa više od toga. Sada je nezaposlen i jedina odgovornost su mu praćenje sporta i kartanje s društvom. Po cijeli dan gleda televiziju”, opisuje obiteljsku situaciji čitateljica koja se potpisala s “Očajna Baka”

Uz to tvrdi, zet je blago verbalno nasilan prema njoj i kćeri. “Omiljena fraza mu je da nešto nije u njegovom opisu posla. Jako puno sam se trudila da bih svojoj djeci priuštila stvari poput zubnih aparatića, automobila i fakulteta. Čini mi se da misli kako ću ja to osigurati i platiti za njegovu djecu. Ili mu opće nije stalo do te djece.”

Nadalje, ova baka smatra da zet svojim ponašanjem uništava njen odnos s kćeri i unucima. “Još uvijek radim i ljutim se kad moram izigravati baka-servis i plaćati dodatne stvari poput satova baleta, odjeće i obuće, dok on igra softball. Imate li kakav savjet?” pita na kraju pisma.

“Vaša kći je samohrani roditelj”

Amy Dickinson pak odgovora da bi se baka možda bolje nosila s ovom situacijom kada bi osvijestila činjenicu da je riječ o nizu izbora koje je donijela njena kći. “Njezin je izbor da se muči za, izgleda, sebičnog i neodgovornog supruga i to vas, vjerojatno, zbunjuje. Ali vaša uloga nije popravljati njen život.”

“Zapravo, osim ako vam se kći ne požali na supruga ili ne zatraži savjet, financijsku pomoć ili bilo kakvu pomoć, nema razloga da se miješate u njen brak. Potpuni izostanak pritiska, posramljivanja i osuđivanja, mogu je potaknuti da razmotri svoj život.”

Dickinson u svemu vidi pozitivnu stranu, a ta je da čitateljičina kći pokazuje da može voditi kućanstvo kao samohrani roditelj. “To je impresivno. Ona ima izbor i može napraviti promijene, ako želi da joj život bude drugačiji.”

S darovima oprezno

Uz to, baki savjetuje i da ne preuzima nikakve obveze oko kćerine obitelji, ako zbog toga osjeća ljutnju i potrebu da kćer “kažnjava” na neke druge načine. “Možete ponuditi da djeca mogu prespavati kod vas petkom, ali joj jasno dajte do znanja da će morati pronaći drugi način za skrb o djeci, osim ako se ne radi o hitnom slučaju. Satovi baleta mogu biti lijep dar za posebne prigode, ali uz ovako nisku stopu nezaposlenosti, njihov zdrav i sposoban otac bi im trebao nabavljati stvari poput obuće i odjeće. Neka smisli način.”

“Postavite granice koje su ispunjene poštovanjem i ljubavlju te se usredotočite na održavanje pozitivnog odnosa s djecom”, zaključuje Dickinson.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.