Prati nas

Vijesti

Standard

Najavljen rast mirovina u Srbiji, rastu i plaće u javnom sektoru

Vučić je najavio povećanje mirovina već u listopadu, a drugo povećanje u siječnju. Također, najavio je povećanje plaća u javnom sektoru za prosvjetne radnike i medicinske sestre.

Objavljeno

|

Rastu penzije u Srbiji
ilustracija: S. Bura/mj

Mirovine u Srbiji do sada povećane za 20,8 posto, a uz dodatno povećanje od otprilike 20 posto, ukupni prihodi umirovljenika bit će povećani za više od 40 posto.

“Od 1. listopada idemo s povećanjem od 5,5 posto, a od 1. siječnja idemo s dodatnih 14,6 posto. Dakle, s kumulativno gotovo 21 posto povećanja na onih gotovo 21 posto koje smo već imali. Kumulativno, sve zajedno od početka prošle godine, povećanje mirovina iznosi 44 posto. Mirovina je 2012. godine iznosila 204 eura. Približavamo se postavljenom cilju do kraja 2025. da bude preko 450 eura”, pojasnio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Uz to, najavio je povećanje plaća u javnom sektoru. Povišicu mogu očekivati prosvjetni radnici i medicinske sestre.

“Od 1. rujna idemo na povećanje plaća od 5,5 posto, a od 1. prosinca ili najkasnije 1. siječnja još 10 posto, što čini kumulativno povećanje plaća od 16 posto. Trenutno prosječna plaća u ovih pet kategorija iznosi više od 74.000 dinara (628 eura). Bit ćemo blizu 90.000 dinara, s prosječnom plaćom od preko 88.000 dinara (746 eura), a to nije ukupna zarada, već bez dežurstava i razrednih sati”, objasnio je predsjednik.

“Od 1. rujna medicinske sestre i medicinski tehničari dobivaju povećanje plaća od 5, 5posto, a isto kao i u prosvjeti, dakle, u prosincu ili siječnju idemo na dodatnih 10 posto. Ukupno to čini kumulativno povećanje plaća od 16 posto”, rekao je Vučić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.