Prati nas

Povjerljivo

Sretna je

Zagrepčanka Katarina: ‘Sinovi neoženjeni, a ja pseća baka. Razumijem ih’

Sve je više samačkih domaćinstava u Hrvatskoj. Benjamin ističe slobodu izbora, ali osjeća ponekad prazninu. Matko preferira potpunu samostalnost, bez čekanja i komunikacije. Davorka je zabrinuta zbog neženjenog sina, ali misli da bi mu samački život mogao prijati. No sve je oduševila Katarina.

Objavljeno

|

Pseća baka iz Zagreba
Gospođa Katarina (screenshot: RTL)

U izvješću Državnog zavoda za statistiku otkriveno je da gotovo svako treće kućanstvo u Hrvatskoj danas čini samo jedna osoba. Taj broj se udvostručio u odnosu na situaciju prije 70 godina. Postavlja se pitanje koje su prednosti i mane ovakvog načina života te zašto sve više ljudi preferira život samaca.

Benjamin, stanovnik Zagreba, opisuje svoj život kao samca kao slobodu izbora. Može gledati što god želi na televiziji i jesti bez ikakvih ograničenja. Međutim, priznaje da ponekad osjeća prazninu i da bi bilo bolje da ima nekoga uz sebe. Matko iz Tučepa živi u studentskom domu s cimerom, no radije bi bio potpuno sam u svojim kvadratima jer “ne bi morao čekati tko će doći kasno i ne bi morao komunicirati”.

Davorka, koja stanuje sa svojim 29-godišnjim sinom, izražava zabrinutost zbog toga što se on još uvijek nije oženio. Ipak, misli da bi mu možda godio samački život.

No javnost je u ovom RTL-ovom prilogu oduševila nasmijana i iskrena gospođa Katarina. Kaže, ima dvojicu sinova, obojica žive sami i nisu se oženili. Objašnjava, njihov odlazak iz roditeljskog gnijezda doživjela je kao sreću.

“Dosta je bilo! Stariji je otišao s 30, a mlađi s 26 godina. To je bilo prije tri godine. Iskreno, sretna sam zbog toga”, kaže ova majka zaustavljena na zagrebačkom glavnom trgu.

Na pitanje o prednostima njihovog samačkog života, Katarina odgovara: “To je egoizam. Oni žive za sebe. Imaju pse. Moj mlađi sin mijenja novu curu, novog psa, novu curu, novog psa… Ja sam pasja baka. Samo s psima spavam”, kaže uz razoružavajući smijeh.

No, Katarina shvaća, kako kaže, da je danas teško imati djecu. “Moje mišljenje je da je ponekad i neodgovorno rađati sirotinju,” zaključila je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.