Prati nas

Vijesti

Naslijeđeno

Objavljen je prosječni iznos dijela mirovine pokojnog partnera

Često znamo čuti da je neodrživ, da doprinosi ne mogu pokriti mirovinske rashode da su mirovine ugrožene zbog negativnih demografskih mjera. Mirovinski sustav je održiv, isplate mirovina nisu upitne, ističe Vuković.

Objavljeno

|

Kolike su plaće u Zagrebu?
foto: Markus/Unsplash

Od 1. siječnja korisnici mirovine koji imaju pravo na osobnu i na dio obiteljske mirovine nakon smrti partnerice ili partnera – Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje podnijeli su ukupno 131.000 zahtjeva.

“88.000 je riješeno, a 43.000 nam je neriješeno. Znači dvije trećine ili 67 posto je riješenih zahtjeva. Svi koji se jave tijekom godine, a imaju riješena oba prava dobit će sve zaostatke od 1. siječnja 2023. godine. Dakle svi oni koji su u siječnju podnijeli zahtjev, a do sada ga nisu dobili, dobit će sve zaostatke od 1. siječnja”, izjavio je u razgovoru za Media Servis zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Srećko Vuković.

“Prosječna svota dijela obiteljske mirovine koja je sada u isplati je 94 eura. Inače se usklađuje, i kako bude usklađivanje 1. srpnja, dakle bit će isplaćena u devetom mjesecu sva usklađivanja, pa onda će se uskladiti i dio obiteljske mirovine. Dakle, još će porasti i to će doći do sigurno nekakvih prosječnih i preko 100 eura uz svoju osobnu mirovinu”, kazao je Vuković.

​Osvrnuo se i na učestalo propitkivanje održivosti mirovinskog sustava u Hrvatskoj. Često znamo čuti da je neodrživ, da doprinosi ne mogu pokriti mirovinske rashode da su mirovine ugrožene zbog negativnih demografskih mjera. “Mirovinski sustav je održiv, isplate mirovina nisu upitne”, ističe Vuković.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.