Prati nas

Mozaik

Prave se Englezi

Prave li se muškarci nesposobni da ne bi morali obavljati kućanske poslove?

‘Muškarci u mojoj obitelji mogu popraviti motore, računala i obavljati sve kućne popravke, ali ponašaju se kao da je recikliranje nemoguća misija.’

Objavljeno

|

Muškarci koji ne rade kućanske poslove
ilustracija: S. Bura/mj

Raspodjela kućanskih poslova među bračnim partnerima uvijek je škakljiva tema, a pojam “hinjena nesposobnost” (Englezi bi to rekli weaponized incompetence” – nekompetencija upotrijebljena kao oružje) posljednjih je godina dobio na značaju. Izraz je postao toliko popularan da na društvenoj mreži TikTok trenutno ima više od 148 milijuna pregleda.

Izraz je novi, ali problem je stari i odnosi se na jednog partnera u vezi koji se pretvara da nije sposoban obaviti zatupljujuće i dosadne, ali važne svakodnevne zadatke poput pranja rublja, kuhanja ili glačanja – kako bi IH izbjegao. To obično rezultira time da drugi partner postane frustriran i ogorčen jer sve (ili većinu) poslova opet mora obaviti sam.

I premda lijenost ili nezainteresiranost za kućanske poslove nije ograničena samo na jedan spol, muškarci imaju tendenciju češće izbjegavati dosadne zadatke. Ovo nije samo stereotip već je potkrijepljeno podacima. Istraživanje Gallupa iz 2020. provedeno u SAD-u otkrilo je da čak i među inače po svemu ravnopravnim parovima milenijalaca, i dalje žene češće pospremaju kuću, kupuju namirnice, kuhaju obroke i donose odluke o opremanju i uređenju doma.

Studija je pokazala da se muškarci, iako sve češće preuzimaju kućanske obaveze, ugledaju na starije generacije i obavljaju samo one zadatke koje mogu obaviti prema vlastitom rasporedu, poput održavanja automobila i rada u dvorištu.

“Mislim da to ima mnogo veze s našim duboko ukorijenjenim stereotipima i pretpostavkama o tradicionalnim rodnim ulogama kod kuće. prilično ih je teško osporiti ili razbiti jednom kad se pokrenu”, rekla je za HuffPost Rebecca Horne s Odsjeka za psihologiju na Sveučilištu u Torontu.

Horne je također provela drugačiju studiju 2019. koja je otkrila da žene svih dobi još uvijek imaju tendenciju obavljati više kućanskih poslova od svojih muških partnera, bez obzira na to koliko rade ili zarađuju na poslu izvan kuće.

Početkom lipnja jedna je korisnica Twittera objavila post o tome kako je “hinjena nesposobnost” doista stvarna te zamolila druge na Twitteru da podijele svoja iskustva. Ovo su neka od njih:

Tvit 1:

“Moj muž: Ne znam gdje da spremim suđe. Ovo me zbunjuje! Također moj muž: Znam točnu lokaciju svih dijelova u svom skladištu, moj inventar je savršeno organiziran.”

Tvit 2:

“Moj bivši mi je pokušao reći da ne zna koristiti omekšivač u perilici rublja. Ja mu kažem: ‘Stavi ga u otvor na kojem piše omekšivač’. Inače, on je softverski arhitekt koji masno zarađuje.”

Tvit 3:

“Muškarci u mojoj obitelji mogu popraviti motore, računala i obavljati sve kućne popravke, ali ponašaju se kao da je recikliranje nemoguća misija.”

Tvit 4:

Zamolila sam bivšeg da obriše prašinu s TV stalka i TV-a. Pokazala sam mu što da koristi. Pogledam, a on trlja ekran grubom krpom – što ga može oštetiti. Progovorim mu, a on kaže: ‘Pa ako to ne mogu učiniti na svoj način, onda to više neću raditi! Nikad ne mogu ništa učiniti kako treba.”

Tvit 5:

“Moj tata ima 73 godine i tvrdi da ne zna koristiti perilicu rublja.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.