Prati nas

Vijesti

Penzije

Prosječne njemačke mirovine, kolike su?

Od 1. srpnja na zapadu Njemačke starosna će mirovina biti povećana za 4,39 posto, a na istoku za 5,86 posto.

Objavljeno

|

Isplati li se 13. mirovina?
foto: Plameni jazavac

Prosječna mirovina u Njemačkoj značajno je porasla od 2010. godine, i to za gotovo 500 eura bruto, pokazuju podaci njemačkog Fonda za mirovinsko osiguranje.

Tako je njemački građanin koji je prošle godine otišao u mirovinu s 35 godina staža u prosjeku je dobio 1.522 eura bruto, ne računajući odbitke (osiguranje za bolovanje i njegu), piše Fenix magazin. To je gotovo 500 eura više nego 2010. godine kada je prosječna starosna mirovina iznosila 1.062 eura bruto.

Oglas

Glavni razlog za to povećanje je relativno visoko usklađivanje mirovina posljednjih godina, rekao je agenciji dpa glasnogovornik fonda uoči sastanka njegovih predstavnika u srijedu.

“Ovaj pozitivan razvoj također pokazuje snagu zakonskog mirovinskog osiguranja kao središnjeg stupa osiguranja za starost“, rekao je sadašnji predsjednik skupštine fonda Rüdiger Herrmann.

Bundesrat, dom njemačkog parlamenta u kojem su zastupljene savezne zemlje, tek je prošlog petka odobrio godišnje povećanje mirovina. Od 1. srpnja na zapadu Njemačke starosna će mirovina biti povećana za 4,39 posto, a na istoku za 5,86 posto.

Predsjednica Njemačkog fonda za mirovinsko osiguranje Gundula Rosbach podsjetila je da su od 2010. mirovine na Zapadu porasle za više od 32 posto, a na Istoku za više od 47 posto. Inflacija je u tom razdoblju, prema podacima Zavoda za statistiku, iznosila oko 25 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas