Prati nas

Vrt

Paradajzi

Rajčice cvjetaju, ali nema plodova. Što treba učiniti?

Mnogi vrtlari očajavaju nad rascvjetanim rajčicama koje ne daju plodove. Dobra stvar je da će se stanje vjerojatno popraviti s popravljanjem vremenskih uvjeta, a postoje i konkretne mjere koje možemo poduzeti.

Objavljeno

|

Koji su okolišni čimbenici koji mogu spriječiti oprašivanje i formiranje plodova paradajza?
foto: Teodor/Pixabay

Najvažnije razlozi zbog kojih se cvjetovi rajčice ne oprašuju i ne zameću plodove možemo podijeliti u dvije kategorije.

U prvoj su okolišni čimbenici koji su izvan vaše kontrole, poput ekstremnih promjena temperature. U drugoj su čimbenici na koje možemo utjecati, pa čak i popraviti grešku da bismo na kraju dobili sjajan urod. Najvažnije je učiti i stjecati iskustvo pa će iz godine u godinu problema biti sve manje.

Odbacivanje cvjetova

Jedan razlog zbog kojeg nema ploda može biti otpadanje cvjetova prije no što budu oprašeni. Ovo je simptom biljke pod stresom i može imati nekoliko uzroka. Najčešći su fluktuacije temperature (posebno nagla zahladnjenja, pretjerano svježe noći), nedostatak vode, neravnoteža hranjivih tvari i napad insekata.

Većina sorti zahtjeva noćne temperature više od 10°C. U protivnom će odbaciti cvjetove prije no što dođe do oplodnje. Nagla hladna fronta može biti krivac, a vremenski uvjeti i klima su, naravno, čimbenici koji su izvan vaše kontrole. Međutim, u budućnosti možete zaštitili biljke kada se najavljuje hladna noć. Također, možete posaditi presadnice rajčice nešto kasnije kako biste bili sigurni da neće odbacivati cvijet. Ili biste mogli pokušati uzgoj rajčice u plastenicima.

No ako je temperatura povoljna, idućeg krivca treba tražiti u nedovoljnom zalijevanju, a potom i u neadekvatnoj gnojidbi. Sve biljke trebaju vodu, dušik, fosfor i kalij, kao i niz mikroelemenata. Premalo dušika ili premalo kalija mogu uzrokovati otpadanje cvjetova. Ali i previše dušika vodi u pretjerani rast lisne mase, nauštrb cvjetova i plodova. Detalje o gnojidbi rajčice, a koja u različitim fazama rasta traži različitu prihranu, možete potražiti ovdje.

A gdje su oprašivači?

Još jedan razlog zbog kojeg cvjetovi mogu otpasti prije formiranja ploda jest nedostatak oprašivanja ili loše oprašivanje. Rajčice su primarno anemohorne biljke, oprašuje ih vjetar, no i kukci tu svojski pomažu. Zato je za dobro oprašivanje važan dobar protok zraka oko biljke pa biljke koje “stoje jedna drugoj na glavi” slabije rađaju. Pokidajte zaperke, dajte rajčicama zraka. I vjetra.

Uz to, formiranje plodova trebalo bi biti bolje ako uvijek osigurate prisutnost dovoljno kukaca oprašivača kao što su medonosna i divlje pčele. Izgradite takozvane hotele za kukce u vrtu i izbjegavajte pesticide kako ne biste potrovali pčele i bumbare.

Ručno oprašivanje

Ako uzgajate rajčice u zatvorenom prostoru, poput plastenika i staklenika, veliki problem mogu biti nedostatak oprašivača i vjetra. Tada možete posegnuti za ručnim oprašivanjem. Neki vrtlari će redovito protresati biljke kako bi se oslobodio polen, a zrak prostrujao, dok će drugi posegnuti za prenošenje polena na njušku tučka, recimo, štapićem za čišćenje ušiju ili mekanim kistom.

Jednostavnije tehnike za poboljšanje rezultata uključuju osiguravanje protoka zraka i ventilacije ili kupovina uzgojenih oprašivača koji se puštaju u zatvorene plastenike ili staklenike.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.