Prati nas

Povjerljivo

Umijeće preživljavanja

Ranko (65): Sram me reći kako živim u penziji pa lažem da je sve u redu

Gospodin Ranko diplomirani je inženjer. Nije svoju titulu slučajno napisao na početku svog pisma koje je uputio na našu redakciju – za radnog vijeka bio je zaposlen na odgovornim radnim mjestima, u skladu s visokim obrazovanjem. Danas jednom riječju – životari.

Objavljeno

|

Koji su uvjeti za prijevremenu mirovinu?
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenik Ranko u struci je radio 33 godine, na visokim i odgovornim pozicijama, cijeli staž u otežanim uvjetima rada. Bio je odgovoran za rad u proizvodnji, jer proizvodnja nije smjela stati. “I danju i noću bio sam na raspolaganju firmi, uvijek tu za sve probleme koje možete zamisliti u proizvodnom pogonu. Nikada nisam uzeo nikakvu naknadu za to, kao ni naknadu za neiskorišteni godišnji odmor”, piše nam.

Napominje potom da je bilo godina kad je godišnjem bio samo tjedan dana. Najviše što je uzimao bilo je dva tjedna.

Otkaz u 56. godini života

A onda, preokret – bio je, objašnjava, u vrlo škakljivim godinama kad je njegova firma propala. “Imao sam 55 godina kad sam završio na burzi rada, s nikakvom perspektivom. U međuvremenu sam se razbolio te su mi bili potrebni pregledi i različite terapije. Do pregleda i terapija možete brzo samo ako platite. Ako nemate novaca, zdravlje će vam se polako urušavati dok čekate red u bolnicama”, upozorio je. Bio je primoran otići u prijevremenu.

Danas, povjerava nam, živi u manjem mjestu. Ne bismo se čudili da je ondje odselio iz velegrada, jer od mirovine ondje nije mogao živjeti.

Žrtva penalizacije – mirovina 328 eura

“Sada živim u malome mjestu, star sam 65 godina i kad me pitaju kako živim, lažem da je sve u redu. Iskreno, sram me reći da sam otišao u prijevremenu mirovinu i da sam žrtva nepravedne penalizacije. Naime, moja mirovina sa svim dosadašnjim usklađivanjima iznosi svega 328 eura”, otkrio je nezadovoljan umirovljenik Ranko.

Na kraju pisma piše da ne smije zaboraviti zahvaliti državi. “Hvala za energetski dodatak kojim mogu platiti samo pola troškova za ogrjev. Evo, i ovako se živi. Živi se, ali ispod svakog praga ljudskosti i pravedne valorizacije poslova. Hvala lijepa još jednom!” napisao je gospodin Ranko.

A kako vi živite? Što si uskraćujete i na čemu štedite? Što kažete kad vas pitaju kako ste?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.