Prati nas

Vrt

Terminator u vrtu

Riješite se krumpirove zlatice bez kemije, korisni savjeti za vrtlare

Unatoč izazovima u suzbijanju krumpirovih zlatica, mnogi vrtlari tvrde da rat protiv njih još nije izgubljen. Ključ uspjeha leži u brzoj i pravovremenoj intervenciji prije nego što infestacija postane ozbiljna.

Objavljeno

|

Kako ekološki suzbiti krumpirovu zlaticu?
foto: Олександр К/Unsplash

Omraženi vrtni štetnik, krumpirova zlatica, nije izbirljiva kada je o prehrani riječ. No, ponudi li joj se izbor, najradije će se gostiti biljkama iz porodice pomoćnica, a idealna prehrana su joj listovi krumpira, rajčice pa čak i patlidžana. U jednom polaganju, ženka će na naličje lista prilijepiti do 60 jajašaca iz kojih će se izleći ličinke koje su u stanju u samo nekoliko dana proždrijeti cijelu biljku.

Da stvar bude gora, uz eksponencijalno razmnožavanje tijekom sezone, ovaj insekt lako i brzo postiže otpornost prema insekticidima pa industrija poljoprivredne kemije već desetljećima vodi mrtvu bitku s prilagodljivošću ove vrste. Vrtlarski horor zaokružuje činjenica da prugasti štetnik nema prirodnog neprijatelja u našim područjima.

Kada se tome doda i želja da sve što dođe do naših tanjura bude nezagađeno, čisto, ekološko i organsko, čini se da je borba za krumpir već davno izgubljena. No, brojni vrtlari kažu da rat još nije završen pa savjetuju nekoliko metoda za kontrolu štetnika, ako već potpuno iskorjenjivanje nije opcija. Ključ uspjeha leži u pravovremenoj intervenciji prije nego infestacija uzme maha.

Neemovo ulje

Primijenite neemovo ulje prema potrebi. To je sredstvo za suzbijanje insekata na koje se često oslanjaju organski vrtlari. Djeluje tako što dovodi do izgladnjivanja insekata te im ometa hormonski sustav, otežavajući im reprodukciju. Sve o neemovom ulju potražite ovdje.

Ručna berba

Redovito provjeravajte donju stranu listova krumpira radi jaja i ličinki. Ako primijetite odraslu zlaticu među biljkama, sigurno ćete pronaći i ličinke. Ručno uklonite zlatice, ličinke i jaja te ih bacite u posudu s vodom i par kapi deterdženta za posuđe kako biste ih ubili. Dobro pretražite i samo podnožje biljke gdje se odrasle zlatice rado sakrivaju.

Usisavač je čudo!

Koristite usisavač za uklanjanje odraslih zlatica, ličinki i jaja. Postoje posebni “usisivači za kukce”, no običan ručni usisavač na baterije koji koristimo u kućanstvu za čišćenje mrvica sa stola ili za čišćenje automobila, može učiniti čuda za vaš krumpir. Nakon toga ispraznite spremnik prepun zlatica u kantu s vodom u koju ste dodali malo deterdženta. Deterdžent za pranje posuđa će razbiti površinsku napetost vode pa će se zlatice brzo i učinkovito utopiti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.