Prati nas

Mozaik

Slavenka Drakulić o Marthi Stewart: Moramo li i u starosti biti vrednovane prema izgledu?

Dok izdavač Sports Illustrateda kaže da želi osnažiti zrele žene, Drakulić tvrdi da takve naslovnice ne osnažuju, već nameću teret ženama. Stewart pak izjavljuje da je to za nju dobra zabava i povijesni trenutak.

Objavljeno

|

Slavenka Drakulić kritizirala je Marthu Stewart zbog naslovnice Sports Illustrateda
foto: Roko Crnić/ Fraktura/ Sports Illustrated

Hrvatska književnica, publicistkinja i feministkinja Slavenka Drakulić osvrnula se na nedavnu naslovnicu magazina Sports Illustrated Swimsuit na kojoj je zasjala američka poduzetnica Martha Stewart (81) koju mediji nazivaju i “divom-domaćicom”. Dakako, u kupaćem kostimu.

Naime, Stewart je jedna u nizu zrelih žena koje se pojavila na naslovnici ovog izdanja pri čemu izdavač tvrdi da mu namjera istaknuti da žene u ozbiljnim godinama mogu izgledati – zanosno. Naravno, ne treba zaboraviti ni publicitet ni prodaju u slučajevima naslovnica koje mnogi smatraju kontroverznima.

S druge strane, Drakulić je na društvenim mrežama ponudila drugu perspektivu iz koje se može iščitati da naslovnice o kojima svi govore, zapravo i nisu osnažujući za zrele žene te da im nameću teret koji ne bi trebale nositi.

“Danas u Jutarnjem listu kolumna o golišavim bakama – Martha Stewart skinula se u svojoj 81. godini za naslovnicu magazina Sports Illustrated. Zašto je to važno? Jer se nije skinula kao anonimna žena, nego poznata osoba koja svojim ponašanjem nudi model za druge žene”, napisala je Drakulić.

“Zato je logično zapitati se je li to nešto što treba slaviti, je li to feministički čin? Ako je ona u tome uživala i na tome nešto zaradila, zašto ne? A onda opet, treba li nam još jedan dokaz da i starice mogu izgledati seksi? Znači li to da nemamo nikakvu šansu biti vrednovane zbog onoga što jesmo, nego uvijek zbog onoga kako izgledamo – pa čak i u starosti?“ upitala je književnica.

Za Marthu je, ako je suditi prema njenim izjavama, prvenstveno riječ o dobroj zabavi. “Kada sam čula da ću biti na naslovnici časopisa Sports Illustrated Swimsuit, pomislila sam da je to sjajno pa bit ću najstarija osoba ikada na naslovnici”, rekla je i dodala: “Ne razmišljam puno o godinama, ali mislim da je ovo na neki način povijesni trenutak.”

Podsjetimo, Martha je legendarno lice s malih ekrana. 1990-ih osnovala Martha Stewart Living Omnimedia i postala sinonim za kuhanje, zabavu i domaćinstvo. Izdala je brojne kuharice, lansirala linije posuđa, časopise, ručnike i druge predmete, a vodila je i brojne TV emisija. Međutim, 2004. je bila je osuđena zbog laganja vlastima o prodaji dionica. U zatvoru je odslužila pet mjeseci, a nakon izlaska iz zatvora neumorno radi na tome da povrati dobar imidž.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.