Prati nas

Vrt

I u šalici, i u vrtu

Talog kave u vrtu: Za što je sve dobar i kako izbjeći uobičajene pogreške?

Diljem svijeta, domaćinstva i ugostiteljstvo svakodnevno proizvode ogromne količine taloga od kave. Znanstvenici su pak istražili kako se ovaj nusprodukt može upotrijebiti u vrtlarstvu, ali i i šire.

Objavljeno

|

Sos od kave za kiselost tla?
ilustracija: S. Bura/mj

Priče o čudotvornom utjecaju taloga od kave na vrtove šire se poput ljetnog šumskog požara. Jedni će reći da kava čini čuda u hrpi za kompostiranje, drugi će dodati da tjera mačke, ubija puževe, poboljšava strukturu tla.

Posebno se ove sezone među vrtlarima amaterima govori kako je talog kave odličan agens za zakiseljavanje tla i supstrata za hortenzije koje bi nakon takvog tretmana trebale procvjetati u kraljevski plavim tonovima. Tu su još i tvrdnje da kava privlači korisne gliste, dodaje dušik tlu i još puno toga. No što je od toga istina? Nešto je, a nešto nije.

Velika zagovornica organskog malčiranja, profesorica hortikulture i arboristica sa Sveučilišta Washington, Linda Chalker-Scott, objavila je pregledni rad u kojem je iznijela znanstveno poduprte činjenice o upotrebi taloga kave u vrtlarstvu.

Naime, dosada je istražena njegova primjena u uzgoju laboratorijskih insekata i glista, silaži i liječenju stoke te proizvodnji biogoriva. Znanstvenici su ogromne količine taloga kave koje se svakodnevno stvaraju u ugostiteljstvu pokušali ugraditi u kompozitne građevinske materijale, pročišćivače vode te repelente protiv komaraca i lijekove. U konačnici, istraživali su kavin talog kao materijal za kompostiranje i malčiranje u vrtlarstvu.

Što se nalazi u talogu kave?

Proteini, ulja, lipidi, trigliceridi, masne kiseline, celuloza, neprobavljivi šećeri, lignin, fenoli i eterična ulja. Upravo se fenolima i eteričnim uljima pripisuju antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Što se događa s kavom u tlu?

Tijekom nekoliko mjeseci specijalizirane bakterije i gljivice razgrađuju različite kemijske komponente taloga kave. Neki veći potrošači, uključujući gliste, također mogu koristiti talog kave kao izvor hrane. Činjenica da gliste povlače talog kave duboko u tlo može objasniti zapažena poboljšanja u strukturi tla. Huminske tvari, važne kemijske i strukturne komponente tla, nastaju razgradnjom taloga kave. Dakle, može se reći da talog kave povoljno djeluje na fizikalna i kemijska svojstva tla pod određenim uvjetima.

Možemo li talogom kave zakiseliti tlo, obojiti cvjetove hortenzije?

Općeprihvaćena pretpostavka kaže da je talog kave kiseo, ali eksperimenti to ne potvrđuju. Dok su dvije studije o kompostiranju mljevene kave izvijestile o blago kiselim pH vrijednostima od 4,6 i 5,26, druge su izmjerile neutralne (7,7), a neke čak i alkalne (8,4) pH razine. Jedan je znanstvenik izmjerio da se pH tla tretiranog kompostom od kave povećao nakon 14 do 21 dana inkubacije, a nakon toga se postupno smanjivao.

Očito je da pH taloga kave koji se raspada nije stabilan i ne treba pretpostaviti da će uvijek ili ikada biti kiseo. Ukratko, želite li plavo obojiti cvjetove hortenzija, potražite neki pouzdaniji agens za zakiseljavanje tla.

Kako talog kave utječe na rast biljaka i gljiva?

S obzirom na antimikrobna svojstva, ne čudi da su rezultati pokušaja uzgoja gljiva u talogu kave bili promjenjivi i specifični za vrstu.

Također, teško je predvidjeti kako će kava utjecati na različite biljne vrste. Na primjer, komposti i malčevi od taloga kave poboljšali su klijavost sjemena šećerne repe. Uz to, poboljšali su rast i prinos kupusa i soje. Talog se pokazao kao učinkovita zamjena tresetu u proizvodnji anturija. Razloge za ove benefite valja tražiti u dušičnim spojevima (proteinima) u talogu kave, ali i činjenici da je malčiranje talogom održavalo povoljan vodni i temperaturni režim tla.

Nekim biljkama šteti

Unatoč ranijim navodima, ne treba ishitreno zaključiti da je talog kave sjajan za sve biljke. Primjena taloga kave u malču i kompostu inhibiralo je klijanje i rast brojnih vrsta poput lucerne, crvene i bijele djeteline, kineske gorušice, talijanskog ljulja te tradeskancije (Tradescantia albiflora), geranija i šparoge.

Prema pretpostavkama znanstvenika koji je istraživao ovu materiju, kako navodi Chalker-Scott, otrovne tvari koje se oslobađaju iz raspadajućeg taloga kave odgovorne su za inhibicijski učinak. Ovaj učinak pak može biti koristan u borbi protiv korova, pri čemu treba voditi računa o mogućem negativnom utjecaju na biljke koje želimo zaštititi od korova. U svakom slučaju, ako želimo da se ukrasne biljke spontano razmnože sjemenom, trebamo uzeti u obzir i potencijalno negativan utjecaj taloga kave na klijavost sjemena.

Što onda činiti s talogom kave?

S obzirom na nepotpune i proturječne znanstvene podatke, znanstvena zajednica još uvijek nije donijela konačan zaključak. Važući argumente za i protiv, profesorica savjetuje kompostiranje taloga i malčiranje talogom kave, ali uz nužne mjere opreza.

Talog kave u kompostnoj hrpi

Postoci od 10 do 20 posto ukupnog volumena komposta optimalni su za kvalitetu i učinkovitost komposta, dok više od 30 posto može biti štetno. Nemojte pretpostavljati da će talog kave napraviti kiseli kompost; razine pH nedvojbeno će se promijeniti tijekom vremena.

Talog kave kao malč

Talog kave je fine teksture i lako se sabija. Zbijeni talog kave stvara prepreku vodno-zračnoj dinamici, posebno kada se nanosi u debelim slojevima. Zato profesorica ne preporučuje korištenje čistog taloga kave kao malča. Umjesto toga, pokušajte upotrijebiti tanki sloj (ne više od centimetra) taloga kave i prekrijte ga s desetak centimetara grubog organskog malča poput drvne sječke.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.