Prati nas

Povjerljivo

40 godina radnog staža

‘Zbog države i kamatara završit ću na cesti, a Plenković hvali sam sebe’

Umirovljenica Nada ni nakon 13 godina nije primila puni iznos mirovine. Na vrat su joj zajahali legalni kamatari koji ubiru profit na njenom nekadašnjem dugu prema banci.

Objavljeno

|

Tko može dobiti nacionalnu mirovinu?
ilustracija: S. Bura/mj

Čini li hrvatska vlada dovoljno za naše umirovljenike? Ako pitamo premijera Andreja Plenkovića (HDZ), niti jedna vlada prije njegove nije toliko učinila za umirovljene građane. No, s njim se ne slaže naša čitateljica koja je već dugo vremena u mirovini, a do sada nikada nije primila puni iznos mirovine jer je, smatra, žrtva legalnih kamatara.

Naša čitateljica, nazovimo je Nada, bila je samohrana majka podstanarka s dvoje djece. U životu je nakupila 40 godina radnog staža i 11 operacija; od karcinoma do višestrukih operacija kralježnice. “Nakon 40 godina rada otišla sam u profesionalnu invalidsku mirovinu s 80 posto invaliditeta.”

“Kada sam navršila 60 godina dobila sam rješenje po kojem mi se profesionalna invalidska mirovina pretvara u starosnu. Ispada da sam sa 60 godina starosti ozdravila i nemam nikakva prava na 80 posto invaliditeta. Godine idu i svaki dan je sve gore, a od poštene mirovine niti P. Objašnjenje je da je previše oboljelih na kralježnicu i da je to veliki izdatak za državu kada bi svima davali novac na invalidninu”, žali se Nada.

Beskrajno čekanje mirovine

No, mirovina joj je, priznaje, donijela nove nedaće. Iako nikada ranije nije bila u dugovima, to se promijenilo. Mirovina joj je, kaže, obračunata s ​​zakašnjenjem, a tek je nakon šest mjeseci dobila rješenje o mršavoj mjesečnoj akontaciji od 1.300 kuna. To je bio novac s kojim je trebala preživjeti do isplate prve mirovine. “Naravno da uz život u podstanarstvu s dvoje djece nisam nikako mogla imati ušteđevine. No, ni akontacija nije dolazila punih 13 mjeseci. Nisam znala što se to događa i zašto ne dolazi taj novac. Dobila sam uputu da odem u Finu i da će oni znati razlog zašto se to događa.”

U Fini je gospođa Nada doživjela šok! Doznala je da su je neke nepoznate tvrtke ovršile pa joj je račun bio blokiran. Otvorila je zaštićeni račun kako bi konačno počela dobivati dvije trećine od ionako bijedne akontacije mirovine. “Ne pitajte me kako sam živjela? Znam samo da je jako malo dobrih ljudi, a danas skoro da ne postoje. U blokadi sam završila jer nisam mogla podmiriti troškove po karticama, a niotkuda su se pojavili kamatari.”

Naime, nepodmirene Nadine dugove od banaka su otkupile dvije poznate agencije koje se bave utjerivanjem dugova. Iako je pokušavala, s obzirom na njene godine starosti, nisu joj dopustili napraviti reprogram otplate dugova.

Komu su rasle plaće i mirovine?

“Znači da ja i mnogi mojih sudbina u 70-im godinama nemamo pravo na život”, navodi Nada koja strahuje da će morati izaći iz gradskog stana koji je dobila na korištenje. Mirovina od koje se odbija otplata duga nije joj dovoljna za podmirivanje režija. “Strah me je da ću ovako bolesna završiti pod vedrim nebom. Nema milosti. Kada čujem Plenkovića da ponavlja kako su u njegovu mandatu najviše rasle plaće i mirovine… Jesu, ali komu i koliko?

Štoviše, Nada je uvjerena da je već otplatila svoje dugovanje, ali kaže da nema novca za odvjetnika koji bi se bavio njenim slučajem. “Koliko samo imamo pljačke u Hrvatskoj? Kolikima su oprošteni porezi na milijune? A Plenkoviću, Primorcu i Piletiću ne pada na pamet da i nama oproste dugove, pogotovo nama koji ne posjedujemo nikakve nekretnine.”

“Za što sam radila 40 punih godina? Za to da nemam pravo na normalan život. I još nam natovare kamatare tako da smo obilježeni kao lopovi?! Zar to nije žalosno i sramota od Plenkovićeve vlade? I još imaju puna usta samohvale da pomažu najugroženijoj skupini građana što je apsolutna laž”, zaključuje naša čitateljica.

Čini li Vlada RH dovoljno?

Ovome dodajmo da Vlada sprema djelomične izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o potrošačkom stambenom kreditiranju. Prema dostupnim podacima, namjera je ograničiti samovolju agencija za otkup dugova na način da će građani uživati veću zaštitu od prekomjernog kamatarenja.

Prije nego što pokrenu ovrhu nad građanima čije su dugove otkupile, dužnicima će morati ponuditi restrukturiranje duga, čiji će dio biti i djelomični oprost dugovanja. Također, banke će morati jasno izvijestiti građane da su njihov dug prodale agencijama za naplatu potraživanja, kao i to da će se nakon prodaje duga dužnici i dalje moći pozivati na sva prava iz ugovora s bankom.

Agencije dužnike više neće smjeti uznemiravati beskrajnim telefonskim pozivima i porukama, a agenti na tim poslovima morat će imati licencu za rad.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.