Prati nas

Vijesti

Pobuna

Prosvjed umirovljenika već u rujnu? ‘Ako je slaba šaka, poslužit će štaka!’

Da umirovljenici zbijaju redove i organizirano stežu obruč oko Banskih dvora, pokazuju i nedavne poruke iz platforme Umirovljenici zajedno koja objedinjuje tri umirovljeničke stranke koje istovjetnim izjavama prati i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

Kad će prosvjedi umirovljenika?
foto: Sandro Bura

“Najkasnije u rujnu idemo u prosvjede. Jedan sunčani dan.” Ti kratku izjavu objavio je Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) na svojoj Facebook stranici.

Podsjetimo, i u svojem mjesečniku SUH je najavio kako je spreman izvesti umirovljenike na ceste kako bi se izborili za svoja materijalna prava i dostojanstven život. “Što je preostalo umirovljenicima? Šaka? Ako im je šaka slaba, poslužit će štaka. Da, umirovljenici za jesen najavljuju prosvjede na ulicama većih gradova, jer to je očito jedini jezik koji čuju oni koji odlučuju”, objavila je u Glasu umirovljenika predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

“Naša matematika kaže: u 2023. godini se očekuju mirovinski rashodi u visini od 6,56 milijardi eura, od čega 4,02 milijardi prikupljenih iz mirovinskih doprinosa. No, kako su u predviđenim rashodima i mirovine stečene prema posebnim propisima, čiji je obveznik plaćanja država, onda uz prihode od doprinosa treba dodati i oko 1,5 milijardi eura za “državne obveze” propisane zakonima, pa to iznosi 5,52 milijarde, čime je visina pokrivenosti rashoda prihodima čak 84 posto. A ne 62 posto, gospodo. Hrvatski mirovinski fond ima prostora i za rast mirovina i njihovu adekvatnost”, poručila je Petrović Vladi RH.

Da umirovljenici zbijaju redove i organizirano stežu obruč oko Banskih dvora, pokazuju i nedavne poruke iz platforme Umirovljenici zajedno koja objedinjuje tri umirovljeničke stranke.

“U ovom trenutku bi bilo bedasto da sazivamo prosvjed na +35 no čini nam se zgodan trenutak 1. listopada. To je Međunarodni dan umirovljenika i nedjelja je. Vidjet ćemo hoće li to biti proslava ili prosvjed. Ne očekujemo da se ovo što tražimo preko noći dogodi. To je provedivo i državu košta manje nego mjere. Činimo trećinu populacije u Hrvatskoj i u najvećoj mjeri izlazi na izbore. Svake godine imamo realni pad mirovina. Zato treba mijenjati način obračuna za mirovine. Svakoj vlasti umirovljenici osiguravaju većinu, ali mogu i mijenjati vlast”, poručio je putem N1 televizije Milivoj Špika u ime spomenute političke platforme.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.