Prati nas

Vijesti

Jasna A. Petrović

‘Trinaesta mirovina umjesto socijalnog tepanja i energetskih dodataka’

Umjesto da Vlada politički netransparentno i prema vlastitom nahođenju isplaćuje povremene energetske dodatke, taj bi novac trebalo zacementirati za buduće godine kao trinaestu mirovinu.

Objavljeno

|

Uvjeti za nacionalnu mirovinu
foto: Markus Spiske/Unsplash

Umirovljenici su Vladi RH na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe uputili devet zahtjeva koje valja ispuniti prije no što pravdu potraže prosvjedima na ulicama najvećih hrvatskih gradova.

Među njima se ističu ukidanje poreza na mirovine, povećanje osobnog odbitka na 665 eura, promjenu modela indeksacije mirovina te ukidanje penalizacije prijevremenih umirovljenika i to s ispunjavanjem uvjeta dobi za odlazak u starosnu mirovinu.

Iako su umirovljeničke udruge inicirale prve jednokratne dodatke za najsiromašnije umirovljenike s mirovinama do najviše 610 eura, Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika Hrvatske, čiji predstavnici sudjeluju u radu Vijeća, smatraju kako je riječ o improviziranom modelu, koji nije sustavan. I zbog toga zahtijevaju da se uvede takozvana trinaesta mirovina koja ne bi ovisila o volji Vlade RH.

“Većina zemalja u Europskoj uniji ima trinaestu mirovinu ili su je nedavno uveli. Portugal i Španjolska isplaćuju 14 mirovina“, kazala je Jasna A. Petrović – predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske u programu Radio mreže.

Vladine jednokratne dodatke Petrović je nazvala “socijalnim tepanjem” i naglašava da te isplate ne ulaze u prosjek mirovine. “Oni ulaze u rashode mirovinskog fonda. To je besmisleno i nije sustavno, a politički je netransparentno. Taj isti novac koji je potrošen na COVID i energetske dodatke, a potrošeno ga je više od 2,5 milijardi kuna, mogao se pametnije potrošiti. Tražimo da se uvede trinaesta mirovina kao u svim normalnim zemljama”, zaključila je Petrović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.