Prati nas

Vrt

Dijagnoza

Zašto žuti lišće rajčice i što učiniti? Brzi priručnik za detekciju problema

Iako se često misli da je žućenje donjih listova rajčice posve normalna stvar, to nije tako. Obično je žućenje (gornjih ili donjih) listova posljedica prehrambene neravnoteže ili izbijanja bolesti, ali i drugi uzroci mogu igrati ulogu.

Objavljeno

|

Zašto žute paradajzi?
ilustracija: S. Bura/mj

Obično je žućenje lišća posljedica neravnoteže hranjiva ili izbijanja bolesti, ali i drugi uzroci mogu igrati ulogu. Kod nedostatka hranjiva, da bismo bili sigurni o kakvom je deficitu riječ, valja utvrditi na kojem se dijelu biljke žućenje javlja i u kojem obliku. Najčešće se radi o nedostatku dušika, željeza ili magnezija.

Upravo je nedostatak dušika najčešći uzrok žućenja, jer rajčice su gladne biljke. Treba im, primjerice, dvostruko više hranjiva nego krastavcu, a čak četiri puta više nego grahu. U slučaju nedostatka dušika, starije lišće će početi žutjeti i, u mnogim slučajevima, može otpasti. Starije lišće žuti jer se dušik iz njega transportira u novi rast.

No, i manjak željeza može izazvati žućenje, ali u tom slučaju požutjet će mladi listovi. S druge strane, nedostatak magnezija na starijem lišću izaziva žućenje u obliku točkica ili mrlja.

I žedna biljka žuti

Povod žućenju može biti i nedostatak vode, jer je voda otapalo i transportno sredstvo kojim biljka “diže” hranjiva iz tla. Ne postoji savršeni recept za zalijevanje, ali dobro je prstom provjeriti vlažnost tla u zoni korijena. Ako se čini suhim, vrijeme je za zalijevanje. Kako se biljke rajčice približavaju punoj zrelosti, trebat će im sve više vode. Za one kojima je draži objektivniji i znanstveniji pristup, na tržištu postoje mjerači vlažnosti tla.

List može požutjeti i zbog bolesti

Često povod žućenju mogu biti i bolesti. U intenzivnom uzgoju rajčice se preventivno štite fungicidima (sredstvima protiv gljivica) svakih sedam dana (u iznimno vlažnim sezonama) do svaka dva tjedna (za vrijeme sušnih godina). Pri tomu se prska prema rasporedu, bez obzira postoji li bolest u nasadu ili ne. Jer jednom kad se uoči bolest, često je prekasno.

Na našim područjima najčešće se javljaju plamenjača, antraknoza, alternarija, pepelnica, septorija, fuzarioze, verticilioza i razne truleži. Trenutno, najveće štete u amaterskim vrtovima čini plamenjača o kojoj više možete pročitati ovdje.

Što se može učiniti?

Posumnjate li na nedostatak jednog od nabrojanih hranjiva, razmislite je li biljka dovoljno visoka ili je iste visine kao prije mjesec dana. Možda prihranjujete rajčice, ali nedovoljno. Ako je biljka gladna, problem riješite jednostavnom prihranom. Ovdje pročitajte više o prihrani rajčice.

Čak i ako ne znate uzrok, uklonite žuto lišće i bacite ga u slučaju da je bolesno, savjetuju agronomi. Dodaju kako treba prskati fungicidom i nadati se da će rano otkrivanje bolesti biti ključno. Prilikom uklanjanja lišća, pazite da ih uklonite čistom rukom, a lišće nemojte odlagati na kompostište. Temeljito operite ruke prije nego što nastavite raditi na drugim zdravim biljkama kako biste izbjegli širenje bolesti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.