Prati nas

Povjerljivo

Preživljavanje

‘Danima sam plakala, s penzijom živiš ako se ne razboliš’

Nakon 40 godina i pet mjeseci staža te osam godina u mirovini, umirovljenica Blanka (68) primorana je i dalje raditi na pola radnog vremena. Od mirovine bi, opisuje nam, ona i suprug uz vješto žongliranje i mogli nekako preživjeti, ali on se ozbiljno razbolio pa je postalo nemoguće podmiriti sve troškove.

Objavljeno

|

Kako dobiti izračun mirovine?
ilustracija: S. Bura/mj

Kad čovjeku u mirovini prihodi padnu na jednu trećinu onoga što je primao za radnog vijeka, ostane potpuno užasnut. Mnogi nam umirovljenici kažu da se isprva uopće ne usude ući u dućan, a kamoli si priuštiti kolač u slastičarnici, jer nemaju viziju kako će izgurati cijeli mjesec.

Najviše stradaju samci, jer sami snose troškove režije, hrane i kućnih popravaka, no naša čitateljica svjedoči da ni to nije pravilo. Dobro je, za zaključiti je iz njezine ispovijesti, kad su supružnici zdravi, ali uz dvije slabije hrvatske mirovine, čim se jedan razboli, nastaju veliki problemi.

Danima je plakala

Gospođa Blanka otišla je u mirovinu prije osam godina. “Kad sam se umirovila bila sam u 61. godini života. Ostvarila sam do tada 40 godina i 5 mjeseci radnog staža. Odgovorno tvrdim da sam radila bez prekida, nikakva bolovanja nisam iskorištavala, osim porodiljnog”, započela je svoje pismo upućeno našoj redakciji.  

Oglas

Istaknula je potom i da je rodila dvoje djece, i da sada trpi nepravdu jer nije dobila dvaput po šest mjeseci staža, koji se posljednjih četiri i pol godine priznaje svim majkama kad uđu u mirovinu.

“Kad sam te 2015. dobila izračun svoje mirovine, danima sam plakala. Iznos je pokazivao otprilike trećinu moje dotadašnje plaće. Mirovina: 2.520 kuna, za toliki radni vijek! Danas je to oko 334 eura. Možete li zamisliti kako se s tim može preživjeti?” pita naša čitateljica Blanka.

Primorana raditi

Nije jedina kojoj je nakon tolikog staža, mirovina mizerna. I svaki si dan razbija glavu pitanjima, kako, kako je to moguće?!

Najveće nevolje za nju su počele kad se razbolio suprug, jer se troškovi samo penju. “Suprug je operirao rak, ima ugrađen stent i sve više postaje dementan. Moram vam reći da ga u tom stanju moram ostavljati samog kod kuće, jer ja sam bila primorana ići ponovo raditi na pola radnog vremena. Inače ne bi mogli sve poplaćati”, svjedoči gospođa Blanka.

“Jadan je onaj tko mora živjeti uz takvu mirovinu, a znam da nas ima jako puno”, piše nam utučena i razočarana gospođa Blanka koja se svim silama bori za opstanak.

[crvenibox]

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.