Prati nas

Vrt

Leptiri kupusari

Gusjenice napadaju kupus i kelj, što učiniti?

Način borbe protiv gusjenica kupusovog bijelca i kupusne sovice ovisi o vrtlarskom stilu; neki će učiniti sve kako bi se gusjenica riješili mehanički i bez komercijalnih insekticida, dok će drugi, poštujući karencu, zaštititi nasad insekticidima i maksimizirati urod.

Objavljeno

|

Gusjenice jedu kupus
ilustracija: pixabax/mj

Gusjenice su neodrasla faza leptira i moljaca. Dakle, ono što je danas zelena ili smeđa proždrljiva gusjenica, sutra će vas opčarati svojom gracioznošću, bojama i šarama delikatnih krila.

Nažalost, neke gusjenice nisu dobrodošle u vrtu i u stanju su uništiti cijeli nasad kupusa, kelja, cvjetače i drugih srodnih vrta. Najčešće je riječ o leptirima kupusarima iz roda Pieris (kupusni bijelac, veliki i mali) i kupusnim sovicama iz roda Mamestra.

Šteta na kupusnjačama uočava se kao rupe na vanjskim listovima, a oštećenja se mogu primijetiti i na unutarnjim listovima kupusa ili kelja kada se prereže glavica. Gusjenice i njihovi izmet često se nalaze na biljkama.

Kako se boriti protiv kupusara i kupusne sovice?

Biljke je nužno provjeravati, od sadnje do berbe, kako biste poduzeli mjere prije nego se razvije populacija koju više nije moguće držati pod kontrolom. Način borbe protiv napasnika ovisi o vrtlarskom stilu; neki će učiniti sve kako bi se gusjenica riješili mehanički i bez komercijalnih insekticida, dok će drugi, poštujući karencu, zaštititi nasad insekticidima i maksimizirati urod. Dakako, postoje i komercijalni organski insekticidi za kojima će posegnuti mnogi. Više pročitajte u nastavku.

Jaja, gusjenice i ženka kupusovog bijelca (foto: rasbak, dixiesis69, sepp/wikimedia)

Ne želim pesticide, što mogu učiniti?

  • Gdje je to moguće, tolerirajte populacije gusjenica jer one su hrana za mnoge druge životinje, uključujući parazitske i društvene ose te ptice. Parazitske osice su korisne, jer polažu jaja u tijelo gusjenice i tako smanjuju populaciju štetnika. U jednom trenutku ličinke izlaze iz gusjenice i oko sebe izgrađuju žute kokone u kojima će se preobraziti u odrasle osice.
  • Uzgoj kupusnjača pod finom mrežom ili hortikulturnom tkaninom može spriječiti odrasle kupusare i moljce da polažu jaja na usjev. Treba paziti da mreža ne dodiruje biljke jer štetnici mogu položiti jaja i kroz nju.
  • Redovito pregledavajte biljke i uklanjajte svijetlo žuta jaja leptira, bijela okrugla jaja sovica i gusjenice kada ih primijetite.
  • Za suzbijanje gusjenica dostupna je biološka kontrola koja se sastoji od mješavine patogenih nematoda (crvića), organizama koji će parazitirati na gusjenicama i na kraju ih uništiti. Također, pokušajte nabaviti i neko od repelentnih sredstava koje će mirisom odbijati leptire od vašeg nasada kupusnjača.
  • od ostalih metoda koje preporučuju vrtlari isplati se probati neemovo ulje i dijatomejsku zemlju dok mnogi hrvatski vrtlari tvrde da su svoje biljke obilno zasuli pepelom i tako odbili gusjenice.

Suzbijanje kupusara pesticidima

Ako je broj gusjenica prevelik za ručno uklanjanje, štetnici se mogu ubiti pesticidima. Prskanje u sumrak vjerojatno će dati najbolje rezultate, a nanijet će najmanje štete korisnim kukcima i pčelama.

Gusjenica kupusovog moljca (foto: Patrick Clement/Wikimedia)

U primjeni su organski kontaktni pesticidi koji sadrže prirodne piretrine. Moguće je da će biti potrebno nekoliko primjena za zadovoljavajući rezultat. Učinkoviti su i kontaktni pesticidi koji djeluju dulje uključuju sintetičke piretroide lambda-cihalotrin, deltametrin i cipermetrin. Također se primjenjuje i sistemični neonikotinoidni insekticid acetamiprid.

Prije primjene ovih sredstava posavjetujte se sa stručnjakom u poljoprivrednoj apoteci i poštuje doziranja i karencu iz popratne dokumentacije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.