Prati nas

Mozaik

Čistite i vi

‘Imam 68 godina i čistim život od nekvalitetnih prijateljstava, to je ljekovito’

Život se sastoji od susreta i rastanaka. Veliki dar rastanaka je što često otvaraju put prema novim susretima. A ti susreti nas tako često vode na najizvrsnija putovanja.

Objavljeno

|

Kako se riješiti loših prijatelja?
ilustracija: S. Bura/mj

Što smo stariji, a ja sam upravo napunila 68, to su nam prijateljstva važnija. Također, puno pričamo o čišćenjima života i rješavanju nereda nastalog gomilanjem suvišnih stvari.

Osloboditi se viškova posebno je važno za one među nama koje su izgubile supruga, one koje su se preselile se u novi grad ili u drugu zemlju ili jednostavno žele živjeti jednostavnijim životom. Ono što je izgubilo svrhu, nije nam potrebno, za portal Sixty and me piše Julia Hubbel nagrađivana autorica i novinarka.

Isto je s prijateljstvima. Želim naglasiti jednaku važnost oslobađanja od suvišnih prijateljstava koja više nemaju svrhu u našem životu. Ponekad može biti bolno shvatiti da oni koje smo voljeli dugi niz godina mogu postati razočaranja. Naravno, to vrijedi i u obrnutom smjeru. Mnoge stvari se mijenjaju, poput političkih stavova, a to stvara napukline na zidinama koje su čuvale naša prijateljstva.

Kako se prijateljstva mogu promijeniti

Ponekad primijetimo da se prijatelji drugačije ponašaju prema nama, ne javljaju se na telefon ili ne odgovaraju na poruke. Jednom je razumljivo. No ako postane uobičajeno, nešto nije u redu. Ili, ako više nisu dostupni, ako su uvijek prezauzeti, a prije su uvijek imali vremena za razgovore i druženja. Još gore, možda primijetite da su nekadašnju ljubaznost zamijenili cinični komentari, osuđivanja ili otvorene uvrede.

Što se to događa?

Ako ste poput mene, želite znati što se događa. Sasvim je razumno pomisliti da je došlo do nesporazuma i očekivati da će snaga vašeg prijateljstva, kao i uvijek prije, pobijediti teškoće. U dugogodišnjim prijateljstvima uvijek postoje teški trenuci. No, nisu sva prijateljstva sposobna preživjeti sve teške trenutke.

Prijatelji iz djetinjstva ne traju uvijek cijeli život

Sa 68 godina, nemam više prijatelja iz djetinjstva. Neki su se udaljili zbog braka i obiteljskih obveza, neki su ostali iza mene zbog moje sklonosti seljenju ili nekog drugog razloga. Prije nekoliko godina, moja najbolja prijateljica iz srednje škole ostavila je vrlo ljutit komentar pod mojom objavom na Facebooku.

Naime, podijelila sam video o koji pokazuje zbog čega sve žale ljudi na samrti. Nježno sam poticala svoje vršnjake da, ako imaju snove, pronađu način kako ih ostvariti prije nego što život spusti zastor.

Moja prijateljica je napisala prilično otrovno da “drugim ljudima nije bilo dostupno toliko novca” da bi si ostvarili te želje. Dobro, ni meni nije. Nekoliko godina ranije, ta žena me je zamolila da joj pomognem napisati dječju knjigu. Tada sam upravo objavila svoju prvu knjigu i bila sam sretna što joj mogu pomoći. Ali, ona se nikad nije prihvatila te knjige i stalno je koristila unuke kao izgovor.

Novac ne može napisati knjigu umjesto vas. Bogati ili siromašni, ipak morate sami obaviti taj posao. Iako ne mogu znati o čemu razmišlja, izgledalo je da mi zamjera što sam odabrala živjeti svoj san. Taj izbor, kao i svi veliki životni izbori, ima svoju cijenu. No novac s tim nema nikakve veze. Nismo razgovarale otkako se to dogodilo.

Kada se stvari ohlade

Ako je prijatelj ili prijateljica hladan, ako ima povremene neprijateljske opaske, možda je vrijeme da provjerite status vašeg odnosa. U posljednje tri godine, morala sam prekinuti jedno prijateljstvo dugo četiri desetljeća i drugo dugo dva desetljeća.

U prvom slučaju, moja dugogodišnja “najbolja prijateljica”, kako je voljela sebe nazivati pred drugima, u cijeloj godini našla je vremena tek za jedan ručak. Moje avanturističke priče postale su crtice koje je dijelila s ljudima kojima je stvarno posvećivala svoje vrijeme. Koristila ih je kao način da dokaže da je moja prijateljica, ali više nije htjela ulagati vrijeme i emocije u našu vezu.

Ako bih otputovala u Afriku plivati s bijelim morskim psima, ona bi te fotografije pokazivala svojim pravim prijateljima. To je njezino savršeno pravo, ali možda bi bilo bolje da mi je dala do znanja da sam pala nekoliko stepenica niže na ljestvici prijateljstva. Očito na dno. Umjesto toga, svaki put kad bih je nazvala, ona bi rekla da ne može razgovarati. S velikom tugom sam se povukla iz tog prijateljstva.

Čitajte znakove

U nekom trenutku, moramo shvatiti znakove. Oni pokazuju da im više nismo toliko važni i da trebamo pronaći ljude koji zaista žele biti s nama. Možda čak i važnije, ovdje nije riječ o nama. To se odnosi na njihov izbor, njihovu putanju. Osim ako smo bili okrutni ili zli na neki način pa zaslužimo biti degradirani. Ali to je druga priča.

Što čišćenje liste prijatelja znači i zašto je ljekovito

Baš kao što čišćenje garaže ili stare ostave dopušta kući da diše, provjetrava, donosi svjetlost i mjesto u našim prostorima, tako odmicanje od prijateljstava koja su izgubila smisao oslobađa mjesto za nove prijatelje.

Od kad sam se prošle godine preselila u novi grad, pronašla sam nove prijatelje. A s onima koji su mi i dalje vrlo bliski u mom starom gradu, sada češće razgovaram nego ikada kad smo si bili blizu. Prvi put u životu imam gostinjsku sobu u kući. Uređujem je na isti način na koji otvaram svoje srce novim ljudima.

Moje udaljavanje iz života starih prijatelja, njima također otvara prostor za ljude koje oni preferiraju. Život se sastoji od susreta i rastanaka. Veliki dar rastanaka je što često otvaraju put prema novim susretima. A ti susreti nas tako često vode na najizvrsnija putovanja.

A vi, što ste naučili o prijateljstvima u svom životu? Čistite li i vi popis svojih prijatelja? Kako i zašto? I do kakvih zaključaka vas je to dovelo? Povjerite nam se.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.