Prati nas

Vrt

Ishrana bilja

Vršna trulež rajčice: Prskati ‘kalcijem’ ili ne?

Iako je prskanje preparatima kalcija protiv vršne truleži pravi hit među vrtlarima amaterima, ova mjera je kao sveta vodica; neće pomoći, no neće ni odmoći. Stanje se, u većini slučajeva, popravlja samo od sebe kada se poprave trenutni vremenski uvjeti.

Objavljeno

|

Vršna trulež rajčice
Vršna trulež rajčice (screenshot: youtube)

“Prskati kalcijem!” Ne postoji vrtlarska grupa u kojoj ovaj savjet nije najčešći u komentarima pod pitanjima o truleži plodova rajčice, čak i kada se radi o truležnim promjena koje nemaju veze s kalcijem. Amaterski vrtlari posve su nekritički prigrlili folijarnu primjenu kalcija, a od svega, upozoravaju stručnjaci za ishranu bilja, najviše koristi imaju upravo proizvođači tih preparata.

Što je vršna trulež?

Vršna trulež rajčice je zabrinjavajući poremećaj koji pogađa kako amaterske vrtlare, tako i komercijalne uzgajivače. Osim rajčica, vršna trulež može pogoditi papriku, lubenicu, patlidžan, tikvice i krastavce. Vršna trulež je posljedica lokalnog nedostatka kalcija u plodu; međutim, to ne mora nužno ukazivati na nedostatak kalcija u tlu ili u drugim dijelovima biljke. Vršna trulež može nastati čak i kada su razine kalcija u tlu dostatne.

Rajčici je potrebna konstantna opskrba kalcijem tijekom formiranja ploda kako bi plod pravilno sazrio. Biljka korijenjem apsorbira kalcij iz tla pa ga s vodom koja se kreće prema gore transportira kroz ksilem. Ksilem je sustav cjevastih snopića u provodnim žilama viših vaskularnih biljaka i grubo rečeno predstavlja “krvožilni sustav” biljke.

Što uzrokuje nedostatak kalcija?

Ukratko, ako je prekinuta opskrba vodom iz bilo kojeg razloga, prekida se i opskrba kalcijem, ma koliko ga ima u tlu. A tijek vode koja nosi kalcij može se prekinuti zbog puno razloga; od pretjerane vlažnosti tla i gušenja korijena preko previsoke vlage u zraku do presuhog ili pretoplog tla.

Iako se kalcij vertikalno nošen vodom (pod naponom transpiracije) brzo kreće kroz biljku, unutar same bilje slabo je pokretan. Tako kalcij koji se nalazi u listovima nije sposoban kretati se kroz floem do ploda. Da bi stvar bila zanimljivija, kalcij ne može prodrijeti ni u plodove kroz kutikulu ploda.

Kada zbrojimo činjenice da folijarno primijenjen kalcij može penetrirati u list, ali iz lista ne može doći do ploda, a ni direktnom aplikacijom na plod ne može ući u njega, postavlja se pitanje: Ima li smisla folijarno primjenjivati kalcij protiv vršne truleži? Odgovor je, razumno, negativan.

Kako spriječiti vršnu trulež?

Najučinkovitiji način sprječavanja vršne truleži rajčica je održavanje optimalne i jednolike vlažnosti tla. Drugim riječima, treba izbjegavati da se tlo potpuno osuši između zalijevanja. Postavljanje sustava kap-po-kap odlično će osigurati dosljedno zalijevanje.

Kako bi se smanjilo isparavanje vlage iz tla, može se nanijeti sloj malča. Također, valja izbjegavati oštećivanje korijena kod okapanja i plijevljenja, jer bi to moglo smanjiti sposobnost apsorpcije vode.

Nešto će se popraviti i samo od sebe

U slučaju pretjerane vlažnosti tla i pretjerane vlage u zraku, malo se toga može poduzeti. Posebno u vlažnim i vrućim periodima kojima obiluje ovo ljeto u Hrvatskoj. Za dugih kiša i visoke vlage u zraku, biljka gotovo da ne “diže” vodu iz tla pa tako dolazi u stanje u kojem plodovima nedostaje kalcija i niti jedna folijarne prihrana to neće popraviti. No dobra vijest je da će se nakon normalizacije vremenskih prilika i urod normalizirati. Oštećene rajčice valja pobrati i baciti, a mlade bi bez intervencije trebale biti posve zdrave.

“Ali meni su se rajčice oporavile nakon prskanja kalcijem!”

Ova tvrdnja može biti posve točna. No to što se nešto dogodilo nakon nečega, ne znači da postoji uzročno-posljedična veza. Vrlo vjerojatno je biljka prestala patiti od nedostatka vode, previše vode ili pretjerane vlažnosti zraka, možda joj se oporavio oštećeni korijen, pa se tako normalizirala opskrba kalcijem iz tla.

A što ako mi u tlu zaista nedostaje kalcija?

I to je moguće, no puno rjeđe no što vrtlari amateri misle. Zato postoje jeftini testovi kojima dokazujemo deficit kalcija koji je relativno lako popraviti dodavanjem komercijalnih ili “kućnih” preparata u tlo ili supstrat.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.