Prati nas

Vrt

Kalcij

Ljuske od jaja su korisne u vrtu, ali samo na ova dva načina

Vjerojatno bi i vrtlari na kraju sezone mogli otkopati svoje rajčice pa bi ispod njih našli nerazgrađene ljuske jaja, baš kao da su ih tamo položili jučer. Nedostatak razgradnje ukazuje na to da većina kalcija ostaje zaključana u ljusci jajeta i nije dostupna biljkama.

Objavljeno

|

Ljuske od jajeta za gnojidbu kalcijem
ilustracija: S. Bura/mj

Godinama se ljuske jaja “od usta do usta” preporučuju kao dodatak tlu i vrtlarskim supstratima zbog visokog sadržaja kalcija. Neki vrtlari koji uzgajaju rajčice kunu se u dodavanje šest ili više ljuski jajeta u jamu za sadnju, s idejom da će dodatni kalcij smanjiti mogućnost za pojavu vršne truleži rajčice. Drugi pak ljuske jaja odlažu na kompostnu hrpu kako bi kompostu, također, dodali kalcij.

Ima li sve to smisla? Da, ako ne preskačemo nužan korak. I pučkoškolci znaju da kalcijev karbonat daje ljusci jajeta tvrdoću kako ista mogla zaštiti sadržaj jajeta i buduće pile u razvoju. No ako bacimo cijele ljuske jaja u kompost, velika je vjerojatnost da ćemo ih takve naći i kad budemo prosijavali kompostnu hrpu.

Vjerojatno bi i vrtlari na kraju sezone mogli otkopati svoje rajčice pa bi ispod njih našli nerazgrađene ljuske jaja, baš kao da su ih tamo položili jučer. Nedostatak razgradnje ukazuje na to da većina kalcija ostaje zaključana u ljusci jajeta i nije dostupna biljkama.

Kako koristiti ljuske jaja

Trik je u tome da ih sameljete. Što je manja veličina čestica, to bolje. Studija organizacije Alabama Cooperative Extension usporedila je grubo mljevene ljuske jaja (zdrobljene rukom) s fino mljevenim ljuskama jaja (nalik finom prahu). U konačnici je to dodatno uspoređeno s vapnom i poljoprivrednim vapnencem.

Rezultati ovog istraživanja su pokazali da grubo mrvljene ljuske jaja ne čine razliku. Međutim, fino mljevene ljuske jaja pokazale su se jednako dobrima kao i vapno, a u usporedbi s mljevenim vapnencem – bile su bolje.

Kako pretvoriti ljuske jaja u prah?

Mlinci za kavu dobro usitnjavaju ljuske jaja u fini prah i to je metoda koju bismo prvu preporučili. No može se i drugačije. Primjerice, u četiri litre vode prokuhajte ljuske deset do 20 jaja i pustite da odstoji preko noći. Sljedeći dan procijedite. Svaka ljuska jajeta u vodu je otpustila četiri miligrama kalcija. Dvije šalice otopine po biljci trebale bi biti dovoljne. Prihranjujte tako svaka dva tjedna. (Gillman, 2008.)

Ukratko

Ljuske jaja mogu biti dragocjene vrtlarima koji trebaju pametno upravljati dostupnim kalcijem u tlu. Mljevene su, također, i koristan dodatak kompostu. Što je finiji prah, rezultati će biti bolji i brži, dok će velikim komadima ljuski jajeta trebati najmanje godinu dana za razgradnju i otpuštanje hranjiva dostupnog biljkama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.