Prati nas

Vrt

Nagrđeni plodovi

Crne fleke na rajčicama: Što učiniti i kako ih preduhitriti?

Brojni hrvatski vrtlari amateri prikupljaju i dodaju usitnjene ljuske jaja u tlo oko rajčica kada primijete vršnu trulež. Dapače, često će reći kako im je to spasilo nasad.

Objavljeno

|

Vršna trulež rajčice
Vršna trulež rajčice (screenshot: youtube)

Posljednjih dana, brojni vrtlari očajni su zbog pojave tamnih i odumrlih dijelova na plodovima rajčice. Umjesto zdravog i sočnog tkiva, na njihovu mjestu ostaje crno, ponekad pljesnivo, udubljenje. Srećom, nije riječ o zarazi gljivicama, bakterijama i virusima, a sam problem se često povuče bez intervencije vrtlara.

Vršna trulež je fiziološki poremećaj rajčice u kojem tkivo ploda na suprotnom kraju od peteljke (na mjestu gdje se nekad držao cvijet) propada, truli i suši se. Isti fiziološki poremećaj smanjuje urod paprika, patlidžana i tikvi.

Vidljivi simptomi napreduju od vodenastih mrlja nalik modricama koje se povećavaju, postaju udubljene i kožaste. Bolest može zahvatiti polovicu ploda, a na zahvaćenom tkivu mogu se razmnožiti oportunistički organizmi poput bakterija i plijesni koji uzrokuju dodatno propadanje ploda.

Što uzrokuje vršnu trulež rajčice?

Kao što smo rekli, uzrok ovog oboljenja je fiziološke prirode i posve se sigurno zna da je riječ o nedostatku kalcija. Pri tomu u tlu može biti dovoljno kalcija, ali zbog suše ili pretjerane vlage, taj kalcij nije dostupan biljci.

Vrijedi li biljke prskati preparatima kalcija?

Iako na tržištu postoji nekoliko preparata za folijarnu dohranu kalcijem, stručna literatura dovodi u pitanje veću djelotvornost ove metode, budući da je kalcij slabo mobilan unutar biljke.

Njegovo kretanje ovisi o isparavanju vode iz biljke (transpiraciji) koja ga podiže iz tla do lišća i ploda. Zato se u sušnim periodima ili u periodima ekstremne vlažnosti zraka javlja ovaj poremećaj, i teško je očekivati da će prskanje lista preparatima kalcija donijeti zamjetne koristi biljci.

U uvjetima velikih kišnih perioda i poplava, biljkama može stradati korijen, što također može dovesti do nedovoljne apsorpcije kalcija.

Kako spriječiti truljenje paradajza?
Vršna trulež rajčice (foto: A13ean/Wikimedia)

Što mogu učiniti?

U većini slučajeva, kada se vrijeme stabilizira i postignu bolji transpiracijski uvjeti, vršna trulež rajčice će sama od sebe proći. Dakako, oštećenim plodovima nema pomoći i možete ih, ako želite, ukloniti kako ne bi iscrpljivali biljku.

Navodnjavajte nasad rajčica, pri čemu valja izbjegavati pretjeranu vlagu, ali i nedovoljno zalijevanje. Malčirajte rajčice kako biste zadržali vlagu u sušnim periodima i izbjegavajte oštećivanje korijena prilikom okapanja, plijevljenja ili drugih zahvata na nasadu rajčice.

Također, izbjegavajte pretjeranu gnojidbu dušikom, budući da takav disbalans hranjiva pogoduje razvoju vršne truleži. Radije koristite dušična hranjiva koja sadrže nitrat, umjesto amonijaka.

Redovito testirajte tlo kako biste utvrdili razinu kalcija. Testirajte kiselost tla, pogotovo ako dodajete vapno kao izvor kalcija. Idealna kiselost tla za uzgoj povrća trebala bi biti oko pH 6,5.

Pomažu li ljuske od jaja?

Brojni hrvatski vrtlari amateri prikupljaju i dodaju usitnjene ljuske jaja u tlo oko rajčica kada primijete vršnu trulež. Dapače, često će reći kako im je to spasilo nasad, iako je posve jasno da je promjena vremenskih uvjeta dovela do boljeg stanja rajčice.

Ljuske jaja su sjajan izvor kalcija, no za njihovu razgradnju u oblik dostupan biljci, potrebno je neko duže vrijeme. Zbog toga ljuske jaja valja dodavati prilikom jesenske ili proljetne obrade tla.

Što mogu još učiniti?

Proučite sortnu listu i odaberite sortu rajčica otporniju na deficit kalcija i razvoj vršne truleži.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.