Prati nas

Povjerljivo

Glave u pijesku

‘Mi u prijevremenoj mirovini osjećamo se kao pijetlovi s jednom nogom’

Među umirovljenicima koji su na svoj užas netom prije stečenih uvjeta otjerani u mirovinu, našla se i naša čitateljica Cvetka. Ona se zbog nepravde i penalizacije na prijevremen odlazak mirovinu – uslijed okolnosti koje nije sama skrivila – osjeća gotovo sakatom. Smatra da bi se svima koji su morali u prijevremenu njihova penzija treba ponovo izračunati kad ispune uvjete za punu mirovinu, nakon 65. godine života.

Objavljeno

|

Umirovljenici su spremni na prosvjed. Na uicama žele izboriti svoja materijalna prava i život dostojan čovjeka.
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenica Cvetka smatra da većina prijevremeno umirovljenih nije zavrijedila trpjeti mizerna primanja i baš toliko životariti. “Čitam priče o raznim nepravdama koje je država nanijela umirovljenicima – i ja se ubrajam među njih kao prijevremeno umirovljena. Zaista vjerujem i drugim penaliziranim umirovljenicima da nisu svojom voljom otišli u prijevremenu, jer nisam rado otišla ni ja”, napominje na početku svog pisma umirovljenica Cvetka.

“Nikad, ama baš nikad tijekom svog radnog vijeka nisam ni pomišljala da bih mogla steći neke ranije uvjete pa kao, odoh ja u mirovinu. Dapače, čudila sam se takvom razmišljanju pojedinaca oko sebe. Uvijek sam isticala da želim raditi dok god ne ispunim uvjete za starosnu. Da, ali poslodavac (država) nije nažalost razmišljao kao ja. Nitko, barem tada kad sam ja išla u mirovinu, uopće nije razmišljao o nama koji nismo imali uvjete ni po godinama, ni po stažu, nego smo svi redom postali višak, i to preko noći”, pojadala nam se.

Glave u pijesku, ali istina neumoljiva

Objašnjenja su, kaže, uvijek bila ista – previše je radnika, radi se reorganizacija. “Micali su se najproduktivniji radnici uz nekakve otpremnine, da nam zamažu oči. Ako se drzneš pa odbiješ, počinju šikaniranja poslodavca preko šefova. Čak ti podmeću i kolege koji računaju da, ako ti odeš, njega neće dirati. Netko je otišao na Zavod za zapošljavanje, netko predao zahtjev za prijevremenu mirovinu. Gledala sam kako ostaju samo pojedinci koji su tu ‘po babi i stričevima’, a onda i kako idu nova zapošljavanja mladih”, objasnila je.

Možemo mi, napominje umirovljenica Cvetka, zabijati glavu u pijesak, negirati, govoriti da to nije istina, ali to je, nažalost, istina jednog vremena.

Obeštetite prijevremeno umirovljene!

Takve se umirovljenike, smatra, treba obeštetiti. “Mi pijetlovi s jednom nogom, kako ja nazivam nas prijevremeno umirovljene, dođemo u dob od 65 godina kad imamo uvjete za starosnu mirovinu, iza nas je i po 40 godina staža… a nemamo pravo zatražiti izračun pune mirovine. Zašto? Jer tako nalaže zakon.”

“Pa zakon nalaže i da su majke samo one žene koje su u mirovinu otišle nakon 2019. godine, njima se priznaje staž po rođenom djetetu. Mi koje smo rodile i ranije se umirovile, nama ništa jer mi nismo majke. Ali ja napominjem da i to mora ući u novi obračun svih umirovljenih žena!” upozorila je na diskriminaciju i pozvala političke predstavnike umirovljenika, kao i umirovljeničke udruge da isprave ove nepravde.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.