Prati nas

Povjerljivo

Jedna od zakinutih

Mirjana: Ne trebaju mi ovi mizerni dodaci, nego poštena mirovina!

Plaća naše čitateljice Mirjane, u 40 godina koliko je radila do penzije, uvijek je bila iznad hrvatskog prosjeka – s pravom se nadala i natprosječnoj mirovini jer je više i izdvajala u mirovinski fond. No kao što iz dana u dan svjedoče mnogi naši umirovljenici, tako je i ona, kad je u ruke primila sudbonosni papir i pročitala izračun mirovine, doživjela hladan tuš.

Objavljeno

|

Umirovljenica mirjana želi samo no što je zaradila - mirovinu koja će joj omogućiti život dostojan čovjeka.
ilustracija: S. Bura/mj

Zakon je zakon, ali kad se po zakonu penalizira mirovina osobi koja je do svoje 59. godine života odradila punih 40 godina staža, to itekako izaziva revolt. Gospođa Mirjana pod spomenutim je uvjetima dala izračunati svoju mirovinu, i tko zna koliko puta je morala pročitati da se uvjeri da tu doista piše – 3.100 kuna (411 eura).

“I ja sam jedna od tisuće umirovljenika koja sam ne svojom voljom, nego voljom drugih, puno moćnijih od mene, morala otići u prijevremenu mirovinu.  No, već sam tada uspjela steći 40 godina radnog staža te sam imala skoro 60 godina života. Napominjem da mi je osobni dohodak uvijek bio nešto veći od prosjeka u Hrvatskoj. U mirovini sam od 2020. godine, a početni iznos mirovine iznosio je 3.100 kuna (411 eura). Imam osjećaj da mene kao i tisuće drugih umirovljenika država dobrano potkrada”, izrazila je svoje nezadovoljstvo umirovljenica Mirjana.  

Oštećena za COVID dodatak

Živi sama, a sama je i, povjerila nam je, odškolovala dvoje djece. Shvatila je da će od 411 eura kao samcu biti jako teško preživljavati pa je potražila dodatni posao. “Čak sam i nakon umirovljenja radila skoro dvije godine, na po dva sata dnevno. Kažnjena sam i tu, jer zbog toga nisam dobila ni COVID dodatak, a energetski sam dobila samo jednom jer tada više na žalost nisam mogla raditi. Raditi sam prestala zbog toga što sam tri puta preboljela koronu, a posljedice su ostale. Kad su me oštetili za COVID dodatak, moram reći da mi ni tada ukupna primanja – dakle, mirovina plus posao – nisu bila veća od 4.000 kuna odnosno 530 eura”, doznajemo od gospođe Mirjane.

“Ne želim pomoć, želim zarađenu mirovinu!”

Pomoć, kaže, ne može očekivati od nikoga. “Moja su djeca fakultetski obrazovana i unatoč visokom obrazovanju teško žive”, napominje.

Pomoć, kaže, niti ne želi, želi samo ono što je poštenim radom i izdvajanjima zaradila. “Sramotno je što te dodatke na mirovinu dobivaju i iznajmljivači nekretnina i oni koji rade na crno ili preko nekih takozvanih obrta i na taj način prikrivaju svoje stvarne prihode. Sramotno je i to što država nekima oduzima da bi dala drugima, a očito je da oduzima samo poštenim ljudima. Po tome izgleda da je kod nas poštenje mana, a ne vrlina”, iznijela je svoja razmišljanja.

Potom je nadležnima poručila: “Meni ne trebaju ti mizerni dodaci, samo želim mirovinu u skladu s uplaćenim doprinosima za 40 godina radnog staža. Ne želim da me se za tolike godine rada kažnjava nepoštenom penalizacijom, dok se druge koji nisu radili tolike godine, stalno nagrađuje. Neka ti ljudi te naknade i nagrade primaju iz socijalnog, a ne mirovinskog fonda.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.