Prati nas

Vijesti

Sukob svjetova

Neuspješna integracija? Zbog nasilnih migranta, policija na berlinskim bazenima

U raspravu se sada uključio i kancelar Olaf Scholz koji je na svojoj ljetnoj konferenciji za medije rekao kako se problem sigurnosti na kupalištima ne smije više ignorirati te kako je ulazak policije na bazene ‘potpuno opravdan’.

Objavljeno

|

Smiju li žene bez grudnjaka na bazen?
foto: Xavier Minguella Minguella/Scopio

Njemačka prolazi kroz najžešći toplinski udar ove godine. Usprkos tomu neka kupališta ostaju zatvorena. Razlog su nasilne grupe mladih migranata. U Berlinu se sada bez legitimiranja ne može na bazen, piše Deutsche Welle.

“Prijepodne je sve u redu dok dolaze umirovljenici i majke s djecom. Problematično postaje nakon podneva kada na bazen počinju stizati grupe mladih muškaraca, većinom arapskog podrijetla koji stvaraju nevolje”, kaže za dnevnik Bild jedan berlinski spasilac i zaštitar koji je htio ostati anoniman. Grupa mladih migranata, za koje ovaj zaštitar kaže da se ne radi o izbjeglicama nego o migrantima koji su u Njemačkoj rođeni, ne priznaje autoritet redara koji su redovito suočeni s prijetnjama i uvredama.

Sudar svjetova

Posljednjih nekoliko tjedana na posebno problematičnim kupalištima poput Columbiabada koji se nalazi u berlinskoj četvrti Neukölln s visokim postotkom useljenika iz arapskih zemalja, posebice Libanona, policija je nakon intervencija zatvarala kupališta. Columbiabad je sada do daljnjega zatvoren jer su većina redara i spasilaca prijavili bolovanje zbog straha za svoje fizičko i psihičko zdravlje.

Situaciju na njemačkim kupalištima potvrđuje i Peter Harzheim, predsjednik Njemačke udruge spasilaca. “Na većini kupališta je mirno. Problemi nastaju tamo gdje je nadproporcionalno visok postotak gostiju arapskog podrijetla”, kaže Harzheim. I on potvrđuje da je više puta bio izložen prijetnjama, uglavnom mladih muškaraca. Spasioci i redari iz Columbiabada kažu da se posebno na meti provokacija i maltretiranja nalaze gosti poput homoseksualaca, žena i Židova. “Ulje na vatru” je dolila nedavna odluka da se na bazenima smije kupati i sunčati u toplesu.

“Tu dolazi do sudara različitih svjetonazora”, kaže jedan redar. Četvrt Neukölln je po visokom postotku građana arapskog podrijetla posljednjih desetak godina poznata i po visokoj koncentraciji mladih iz cijelog svijeta koji su ovu nekad migrantsku i radničku četvrt pretvorili u popularno odredište za oni koji traže zabavu. Tu živi i velik broj pripadnika LGBTQ zajednice. No zbog redovitog maltretiranja i vrijeđanja od strane arapskih „starosjedilaca“, homoseksualni parovi su, kako su nedavno pisali njemački mediji, počeli okretati leđa ovoj četvrti.

“Oni koji se ne drže naših pravila”

Uprava grada Berlina nije htjela potvrditi ove navode, ali je od posljednjeg vikenda uvela posebne mjere. Od sada je ulazak na bazene moguć samo uz predočenje osobne iskaznice. Ovom mjerom se, kako je priopćeno iz grada, želi javna kupališta “učiniti sigurnijim za posjetitelje i olakšati posao zaposlenima”. Legitimiranjem posjetitelja se želi onima kojima je izrečena mjera zabrane ulaska na bazen uskratiti posjet.

U raspravu se sada uključio i kancelar Olaf Scholz koji je na svojoj ljetnoj konferenciji za medije rekao kako se problem sigurnosti na kupalištima ne smije više ignorirati te kako je ulazak policije na bazene “potpuno opravdan”. Na direktno pitanje radi li se o problemu integracije mladih stranog podrijetla, Scholz je zaobišao odgovor i rekao kako se “oni koji stvaraju probleme ne ponašaju u skladu s našim pravilima”.

Prvog vikenda nakon što su uvedene mjere legitimiranja je zabilježen značajan pad gostiju na “problematičnim” kupalištima i to unatoč rekordno visokim temperaturama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.