Prati nas

Vrt

Neodoljive predilice

Otjerajte mačke iz vrta nježno ili im pružite puni komfor

Mačke vole hodati po mekom tlu i izbjegavaju bodljikave površine. Također su sklonije obavljati nuždu u mekom tlu ili kompostu, što može postati vrtlarskom noćnom morom.

Objavljeno

|

Kako potjerati mačke iz vrta?
ilustracija: S. Bura/mj

Mnogi od nas imaju i vole mačke, ali ponekad se naljutimo na njih kad obavljaju nuždu u našem cvjetnjaku ili povrtnjaku. Ili kad u njima love ptice ili se jednostavno valjaju po gredicama i uništavaju tek izniknule biljčice. Osim toga, mnoge će zgroziti činjenica da izmet mačaka može sadržavati parazite i patogene te da može predstavljati i određeni zdravstveni rizik.

S druge strane, valja razumjeti i mačke koje imaju urođeni nagon da svoj izmet zakopaju kako bi svoju prisutnost sakrile od potencijalnih predatora. A gdje ga je lakše zakopati nego u rahloj i mekoj gredici, tik do bujne zelene salate?

Ako odlučite potjerati mačke iz vrta, važno je to učiniti nježno i sigurno za njih, jer malo je koja životinja zadužila ljudski rod kao naša domaća maca. Postoje razni načini kako ih odvratiti od vrta, posebice od dijela u kojem uzgajate hranu ili u koji ste smjestili hranilicu za ptice.

Vrt kao minsko polje

Mačke vole hodati po mekom tlu i izbjegavaju bodljikave površine. Također su sklonije obavljati nuždu u mekom tlu ili kompostu. Učinite rubove povrtnjaka i cvjetnjaka manje privlačnima za njih tako da prilazna područja prekrijete grančicama, češerima, bodljikavim listovima božikovine. Također, možete tlo učiniti negostoljubivijim na način da pozabadate grančice u njega ili da oko gredica postavite žičane prepreke preko kojih će im biti neugodno hodati.

Odbojni mirisi

Neki vrtlari navode da razbacivanje kore agruma i ljudske kose mogu potjerati mace iz vrta. Odbija ih i talog kave koji valja nabaviti u većim količinama, recimo u kvartovskom kafiću. Posadite bilje bogato eteričnim uljima poput bosiljka, origana ili vlasca.

Mehanička zaštita

Mehanički zaštitite svježe posađeno povrće prekrivajući ga mrežom ili flisom. Gdje god je to moguće, razmislite o korištenju niskih biljaka koje nazivamo i prekrivačima tla kako bi što manjeg golog tla ostalo macama na raspolaganju.

Ili im pružite puni komfor mačjeg zahoda

Ako vam kod mačaka u vrtu smeta jedino zakopani izmet, postavite im mačji zahod. Ova metoda sve je popularnija i čini da ima stvaran učinak, budući da će se mace vrlo rado poslužiti pijeskom ostavljenim samo za njih. Na rubu vrta napunite veliku kutiju ili standardni mačji zahod pijeskom i posadite uz njega mačju metvicu. Dakako, imajte na umu da mačji zahod valja čistiti, u protivnom ćete imati najsmrdljiviji vrt u susjedstvu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.