Prati nas

Vrt

Šećeri i kiseline

Pravila berbe: Kada i kako ubrati cherry rajčice za najbolji okus

Boja i okus možda su najvažniji čimbenici prilikom određivanja vremena berbe. Zapamtite da cherry rajčice sazrijevaju od vrha grozda prema dolje.

Objavljeno

|

Kako znati da je paradajz zreo?
foto: Lino Lombardi/Pixabay

Prepoznati trenutak za branje cherry rajčice je ključno, jer su ovi mali plodovi najukusniji kad su potpuno zreli. Ako ih berete prerano, okus im nije razvijen, a plodovi su još uvijek tvrdi. Ako čekate predugo, plodovi mogu puknuti.

Naime, cherry rajčice su vrlo osjetljive na pucanje i kad jednom puknu, počnu truliti. Općenito, zrela cherry rajčica lagano otpada kad je blago povučete. No postoji cijela znanost o tome kada je najbolje obrati “paradajz trešnjice” da bismo najviše uživali u njihovom okusu. Proces sazrijevanja omogućuje razvoj šećera pa optimalno vrijeme berbe znači i najbolji okus rajčice.

Brojanje dana

Ozbiljni vrtlari berbu planiraju prema sortnoj karakteristici koja kaže koliko je prosječno dana potrebno od presađivanja do berbe. Taj podataka kvalitetniji proizvođači navode na pakiranjima sjemena ili u katalogu. Za većinu sorti cherry rajčica taj se broj kreće u rasponu od 55 do 70 dana.

Veličina

Kao što i samo ime sugerira, plodovi cherry rajčica su veličine trešnje. Međutim, postoje određene sorte čiji plodovi narastu malo veći. Opis zrele veličine plodova trebao bi biti naveden u katalogu sjemena ili na pakiranju sjemena. I ove informacije su korisne pri određivanju kada je vrijeme za berbu.

Boja

Ovisno o sorti, zreli plodovi cherry rajčica mogu biti crveni, narančasti, žuti, zeleni, ljubičasti, rozi ili crni. Boja je najbolji pokazatelj da su rajčice potpuno zrele i spremne za branje. Međutim, određene sorte imaju prugaste ili dvobojne plodove, kao što je na primjer Sunrise Bumblebee, što može zbunjivati prilikom određivanja optimalnog vremena berbe.

Koristite fotografiju na pakiranju sjemena kako biste utvrdili je li plod razvio pravu boju. Lako je primijetiti kada su rajčice crvene, žute, roze i narančaste. No, teže je odrediti zrele rajčice kada su plodovi crni, ljubičasti, zeleni ili dvobojni, posebno za uzgajivače koji to rade prvi put. Ako niste sigurni, koristite i druge znakove zrelosti, poput okusa, kako biste utvrdili je li povrće spremno za branje.

Tekstura

Tekstura je važna karakteristika zrele cherry rajčice. Kada je nježno stisnete, trebala bi biti čvrsta, ali ne tvrda. Trebala bi biti pomalo podatna, ali ne gnjecava. Izuzetak od ovoga je Mochi, sorta cherry rajčice koja ima pomalo gumenu mekanu teksturu.

Okus

Boja i okus možda su najvažniji čimbenici prilikom određivanja vremena berbe. Zapamtite da cherry rajčice sazrijevaju od vrha grozda prema dolje. Dakle, ako vršni plodovi izgledaju zrelo, uberite jedan plod i stavite ga u usta. Je li vrlo sladak? Ima li lijepu teksturu? Ako je ukusan, potpuno je sazrio i možete nastaviti berbu ostalih zrelih rajčica. Ako je bez okusa ili hrskav, pričekajte s branjem. Budite strpljivi i dajte rajčicama malo više vremena da razviju optimalan omjer šećera i kiselina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.