Prati nas

Povjerljivo

Osjetljiva stvar

‘Prijateljev sin je neradnik. Kako mu reći da ga prestane financirati?’

Iako nam se prijatelji često žale na svoju djecu, istina je da ne žele čuti ništa loše o njima iz vaših usta. Kako doskočiti tom problemu?

Objavljeno

|

Smijemo li drugima govoriti ružno o njihovoj djeci, lak i kad oni sami tako govore?
ilustracija: S. Bura/mj

U svojoj redovitoj tjednoj rubrici Social Q’s (Društvena pitanja) New York Times objavljuje priče i probleme svojih čitatelja, na koje odgovara pisac i kolumnist Philip Galanes. S problemom kojeg je ovoga tjedna poslao jedan čitatelj, mnogi se mogu poistovijetiti.

“Sin mog prijatelja je pravo mrtvo puhalo. Ima 35 godina, i dalje živi kod kuće, nikada nije imao posao dulje od godinu dana, kupuje stvari koje si ne može priuštiti, a sad se s njima u kuću useljava i njegova trudna djevojka. Ima milijun izgovora za sve što krene po zlu. On nikada za ništa nije kriv!”

“Moj prijatelj i ja igramo golf tri puta tjedno i više ga ne mogu slušati kako se žali na sina. Kako da mu kažem da se opameti i prestane ga financirati? Ne želim povrijediti svog prijatelja, ali netko mu mora reći istinu”, napisao je čitatelj. A evo i odgovora Philipa Galanesa:

“Kad sam bio dijete, gledao sam kako moja mama gubi jednu prijateljicu za drugom jer nije poštovala nepisano društveno pravilo: možemo se žaliti prijateljima na članove svoje obitelji koliko hoćemo, ali ti prijatelji nama nikada ne smiju reći ni jednu ružnu riječ o našim članovima obitelji. Čak ni u istom razgovoru (Od tog je pravila rodbina povremeno izuzeta).”

“I moja majka je mislila da radi ono što se mora učiniti – netko tim ljudima mora reći istinu! Ali kritizirala je tuđe voljene, a to je rijetko kad uspijevalo. Zar stvarno mislite da svom prijatelju imate za reći nešto novo o njegovom sinu? Mislite da mu takva rješenja nisu pala na pamet? Zato bolje šutite i koncentrirajte se na golf.”

“E sad, ako se jednostavno ne možete suzdržati, sljedeći put kad vaš prijatelj započne s pričom o svom sinu, pitajte ga: ‘Trebaš li samo rame za plakanje ili doista želiš čuti moje mišljenje?’ Čak i ako tvrdi da želi savjet, upamtite: nitko ne želi čuti ništa loše o svom djetetu. Predložite samo da zajedno odete kod terapeuta ili ispričajte neku ne baš pozitivnu priču o vlastitom djetetu i kako ste riješili problem”, odgovorio je Galanes.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.