Prati nas

Vrt

Samo organsko

Od češnjaka napravite sredstvo protiv lisnih ušiju. Ali, oprezno s njim!

Prije nego što ovim pripravkom poprskate cijelu biljku, isprobajte ga tako da ga nanesete na manji dio biljke. Ako nakon dana ili dva nema znakova žućenja ili drugih oštećenja lišća, možete ga koristiti.

Objavljeno

|

Kako napraviti sredstvo za prskanje lisnih ušiju od češnjaka? Recept.
ilustracija: mj/pixabay/mv

Vruće i vlažno vrijeme idealno je za širenje i razmnožavanje lisnih ušiju koje će zaposjesti mladice povrća i cvjetnica; sišući sokove, usporavajući rast i nagrđujući izgled samih biljki. Organski vrtlari i oni koji to žele biti na sam spomen komercijalnih insekticida počinju hiperventilirati pa često posežu za znanstveno nepotvrđenim pripravcima, među kojima se ponekad nađe i neki koji djeluje.

Iz široke i ponekad bizarne palete “od mlijeka do sode bikarbone”, možda se najviše ističe češnjak kao dio arsenala u borbi protiv štetnika. Osim što sadrži alicin, organosumporni spoj koji odbija i šteti insektima, češnjak je i antibakterijsko i antifungalno sredstvo, tvrde brojni zagovornici metode prskanja bilja pripravcima od ove lukovice.

Recept za pripravak od češnjaka

Za pripremu spreja od češnjaka, sitno nasjeckajte tri do četiri češnja češnjaka. Stavite ih u malu posudu i dodajte dvije žličice mineralnog ulja. Promiješajte i ostavite ovu smjesu da odstoji 24 sata kako bi se što više hlapljivog alicina otopilo u ulju i kako bi ga ulje fiksiralo.

Potom ulijte dvije šalice vode u staklenu ili plastičnu bocu. Procijedite ranije pripremljeni macerat u bocu te dodajte žličicu deterdženta za pranje posuđa koji će emulgirati ulje u vodi i pomoći boljem prianjanju pripravka na sam list i stabljiku. Promućkajte i u slučaju pretjerane pjene ostavite da se pjena “spusti”. Ovaj pripravak može stajati nekoliko dana u tamnoj i hladnoj prostoriji.

Obavezno testirajte

Prije nego što ovim pripravkom poprskate cijelu biljku, isprobajte ga tako da ga nanesete na manji dio biljke. Ako nakon dana ili dva nema znakova žućenja ili drugih oštećenja lišća, možete ga koristiti. Ako primijetite oštećenja lišća ili cvjetova, razrijedite mješavinu s više vode i ponovno napravite test. Kada utvrdite koncentraciju koja neće naštetiti biljci, poprskajte cijelu biljku, posebno s donje strane listova.

Oprez, ubija pčele, bubamare i ostale korisne insekte

To što smo na nešto nalijepili oznaku “organsko” ili “ekološki”, ne znači da nije štetno i za korisne organizme. Ulje od češnjaka nema selektivno djelovanje što znači da može naštetiti korisnim kukcima poput pčela ili bubamara. Upravo su bubamare prirodni neprijatelji lisnih ušiju. Kako izgledaju činke bubamare naučite na ovoj poveznici. Zlatno pravilo je imati što više živih organizama i života u vrtu koji bi trebao biti dio šireg prirodnog kruga. Zato ovaj sprej treba koristiti samo ako ste sigurni da s njime nećete pobiti korisne kukce. Da biste zaštitili pčele, najbolje je aplicirati ga kasno navečer. U nastavku pročitajte što znanost kaže o ovoj metodi.

Što kaže znanost? Je li češnjak djelotvoran?

Prema Sveučilištu Clemson, češnjak se prodaje u nekoliko proizvoda namijenjenih odbijanju insekata, ponekad kombiniran s kapsaicinom, spojem koji daje ljutinu papričicama. I alicin i kapsaicin pokazali su sposobnost odbijanja insekata, a oba proizvoda su označena kao sredstva za odbijanje različitih štetnika na ukrasnim biljkama. Međutim, također su pokazali da odbijaju i štete korisnim insektima poput pčela. Do danas postoji relativno malo istraživanja koja pokazuju učinkovitost insekticida na bazi češnjaka.

Prema istraživanju “Procjena učinkovitosti češnjaka kao biološkog pesticida za suzbijanje lisnih uši na pamuku” (Magwenya, Svotwa i Katsaruware) objavljenom 2016. godine u publikaciji Scientia Agriculturae, upotrebu češnjaka ne treba odbaciti u organskoj poljoprivredi. Ekstrakt češnjaka u koncentraciji od 85 g/9l vode bio je jednako učinkovit kao standardni Dimetoat 40 EC u suzbijanju lisnih ušiju na pamuku te se češnjak preporučuje kao biološki agens za suzbijanje lisnih ušiju u proizvodnji pamuka, stoji u zaključku ovog istraživanja provedenog u Zimbabveu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.