Prati nas

Vijesti

Metropola

Širi se krug umirovljenika koji imaju pravo na besplatan ZET-ov pokaz

Cenzus se nije dizao punih 11 godina, a Grad Zagreb će to koštati dodatnih 2,8 milijune eura godišnje.

Objavljeno

|

Koliko će rasti mirovine?
foto: Sandro Bura

Velik broj zagrebačkih umirovljenika po prvi će puta steći pravo na besplatan pokaz za korištenje javnog gradskog prijevoza. To će biti posljedica planiranog povećanja dohodovnog cenzusa za umirovljenike i starije osobe koji se s 424,71 diže na 560 eura.

Dio je to izmjena Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba koja je u javnom savjetovanju od 21. srpnja do 20. kolovoza, priopćeno je iz gradske uprave. Skupština Grada Zagreba izmjene bi trebala prihvatiti na sjednici zakazanoj za 7. rujna.

Kako kaže zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, besplatan pokaz će dobiti oko 20.000 novih umirovljenika te će im se na taj način olakšati mobilnost, ali i ublažiti životni troškovi.

Zbog povećanja mirovina u posljednjih nekoliko godina, velik dio starijih Zagrepčana izgubio je pravo na besplatan javni gradski prijevoz, a ovo je prvo povećanje dohodovnog cenzusa nakon 11 godina. Grad će to koštati dodatnih 2,8 milijuna eura godišnje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.