Prati nas

Povjerljivo

‘Sramite se svi koji ste napravili ove izračune obiteljskih mirovina’

Novi model obiteljske mirovine je udovicama odnosno udovcima omogućio zadržavanje vlastite mirovine uz primanje dijela mirovine preminulog partnera. U prvom kvartalu ove godine, odbačeno je čak 14 posto zahtjeva, a mnogi koji su pravo ostvarili, nezadovoljni su. Evo što na tu temu kažu naši čitatelji.

Objavljeno

|

Koji su uvjeti za obiteljsku mirovinu?
ilustracija: S. Bura/mj

Da bi udovica ili udovac ostvarili pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine, moraju navršiti 65 godina života, a ukupna svota mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj ne smije im prelaziti 824,47 eura. Osobe koje ne ispunjavaju ove uvjete ogorčene su jer su njihovi partneri mirovinski fond punili i po 40 i više godina, a sada gledaju kako je sve to, što se njih tiče, odnio vjetar.

Ta nepravda osobito pogađa one čiji su supružnici preminuli netom nakon što su otišli u umirovinu i nikada nisu uživali zasluženo, niti će sada to uživati oni.

Drugi pak, koji su uspjeli ispuniti uvjete i koji su dobili dio obiteljske mirovine, smatraju da im je dodijeljeno sramotno premalo. Na to konkretnom brojkom ukazuje i naša čitateljica Mira.

“Stvarno je nepravedno limitirati iznos potreban za ostvarivanja prava na dio obiteljske mirovine, koji se može ostvariti sukladno osobnoj mirovini. Suprug i ja oboje smo se pošteno naradili – ja sam odradila 42 godine radnog staža i sa 65 godina života otišla u punu starosnu mirovinu. I suprug je stekao pravo na punu starosnu mirovinu kada je odradio 39 godina radnog staža. Preminuo je nakon što je mirovinu je koristio svega 18 mjeseci.”

“Njegovi doprinosi u mirovinski fond za toliki radni staž otišli su u nepovrat, a ja sam zbog izmišljenih ograničenja i izračuna ostvarila svega 51 euro obiteljske mirovine. Pa to je stvarno nepošteno. Sramite se svi vi koji ste napravili ove izračun”, napisala je u pismu upućenom na našu rubriku Povjerljivo.

“Ništa od dijela obiteljske mirovine za mene”

Javila se i njezina imenjakinja, čitateljica Mira koja je ostvarila čak 45 godina radnog staža na odgovornim i dobro plaćenim radnim mjestima. “Imam 72 godine i s obzirom na dugi staž i bolja radna mjesta na kojima sam radila tijekom karijere, mogu reći da nemam lošu mirovinu. Od prošle godine sam udovica, dakle živim s jednom mirovinom. Ni nakon toliko dugog staža, nemam pravo ni na kakav dodatak: niti na dio obiteljske mirovine, niti na dodatni staž koji od 2019. dobiju umirovljenice za svako dijete koje su rodile. Nemam pravo ni na dodatak za inflaciju.”

“Ogorčena sam jer imam osjećaj kao da živim u nekoj drugoj državi, a ne u mojoj Hrvatskoj u kojoj sam 45 godina punila sve fondove pa tako i mirovinski, a ni na što nemam pravo. Znam ljude koji su uplaćivali minimalno u mirovinsko, ali su živjeli luksuzno, putovali po svijetu…”

“Sada su oni ogorčeni malom mirovinom, ali zato stalno primaju neke dodatke iz fonda u koji smo ja i suprug i mnogi drugi pošteno, puno i dugo uplaćivali. Pitam vas gdje je tu pravica. Bojim se da bi se na kraju moglo dogoditi da nama oduzmu i ovo i daju ovakvim neradnicima”, objasnila je zbog čega je nezadovoljna umirovljenica Mira.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.