Prati nas

Povjerljivo

Nema zadovoljnih

Sve kažu – sramota! Radile su preko 40 godina, ovo su njihove mirovine

Jedna je riječ zajednička svim umirovljenicama koje nam pišu o iznosu svoje mirovine za preko 40 godina radnog staža. Ona glasi: Sramota! Ne mogu si one, kad vide iznos mirovine, protumačiti kako se došlo do, kako nam pišu, tih sramotnih izračuna zbog kojih se danas, nakon toliko godina rada, osjećaju na rubu siromaštva.

Objavljeno

|

Kolike su penzije za 40 godina rada?
ilustracija: S. Bura/mj

Ne mogu žene koje su radile gotovo pola stoljeća razumjeti ni diskriminaciju majki koje su rodile prije i poslije 2019. godine, ni to što im se ne vrednuje smjenski rad, otežani uvjeti rada. Negoduju zbog nepriznavanje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a neke zbog nekoliko eura više ne mogu ostavriti energetski dodatak, što ih također vrijeđa.

Mira

Gospođa Mira radila je 46 godina i šest mjeseci. “Na dvoje djece dobila sam još godinu dana što je ukupno 47 godina i šest mjeseci. Za tako dugi staž dobila sam mirovinu od 560 eura. To smatram sramotom”, piše nam.

Maja

Gospođa Maja u mirovini je već deset godina. Imala je 65 i pol godina kad je odlučila otići u mirovinu. Ima srednju stručnu spremu, a odradila je čak 47,5 godina. Početni izračun mirovine iznosio joj je 531 euro, a danas prima 730 eura.

“Znači za skoro pola stoljeća rada ja se osjećam kažnjenom. Nemam nikakvo pravo za bilo kakav dodatak, zato što imam ‘ogromnu’ penziju, iako nisam ni sigurna da je ispravno obračunata. Neka svatko dobije koliko je zaslužio. Nemam ništa protiv da se ljudima pomogne, ali ne treba niti kažnjavati nekoga tko je preveo skoro 50g na poslu”, upozorila je gospođa Maja.

Božica

Gospođa Božica počela je raditi kao maloljetnica, sa svega 17 godina. “Tada nitko nije pitao jesam li maloljetna. Odradila sam tako 41 godinu staža u obućarskoj industriji, a 2019. otišla sam u mirovinu koja sa svim povećanjima iznosi 390 eura. Još malo i socijala će me dostići, sramotno, na rubu sam siromaštva”, povjerila nam je.

Božica

Još jedna čitateljica Božica (69) napisala nam je da u mirovini osam godina i nikako nije i ne može biti zadovoljna primanjima. “Imala sam 60 godina života i 40,5 godina staža koji sam ostvarila bez prekida i bez bolovanja. Jedino sam bila na porodiljnom dopustu za dvoje djece, ali na njih nisam mogla ostvariti godinu staža jer sam otišla u mirovinu po starom zakonu, dakle prije 2019. Danas primam 334 eura mirovine.”

Matilda

“Sramota! Otišla sam u prijevremenu mirovinu sa 57 godina života i 40 godina staža. Sa svim ovim sramotnim zaostacima sada primam 402 eura“, piše nam.

Nena

Gospođa Nena ima 62 godine. S višom stručnom spremom radila je 41 godinu i 6 mjeseci. U mirovinu je otišla sa 60 godina, a mirovina joj iznosi 596 eura. “Radila sam 14 godina kao srednja medicinska sestra, devet sam godina bila glavna sestra i ostalo nastavnik struke. Deset sam godina radila u smjenama, uz to imam status sudionice Domovinskog rata koji nije nikako vrednovan. Čudan mi je taj iznos mirovine za sve to”, opisala je svoju situaciju gospođa Nevenka.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.