Prati nas

Povjerljivo

Poljubac razdora

Svekrva cmače bebu, unatoč mojoj zabrani. Što učiniti?

Zaista, teško je odoljeti malim bebama i čini se da su stvorene za ljubljenje. No, pedijatri kažu da to nije odveć pametna ideja.

Objavljeno

|

Svekrva ljubi bebu po licu i rukama
ilustracija: S. Bura/mj

Dolazak bebe jedan je od najradosnijih trenutaka u obiteljima, ali često i povod za trzavice, pogotovo kada šira obitelj ne poštuje želje roditelja. Iako se iza takvog nepoštivanja ne krije zla ili promišljena namjera, problem je to koji može eskalirati u pravi obiteljski rat čije će se posljedice osjećati godinama. Jedan takav problem, potaknuta pismima iz naše rubrike “Povjerljivo”, povjerila nam je i mlada majka koja se je potpisala pseudonimom “Bijesna”.

“Otkako sam prije tri mjeseca postala majka, suočavam se s teškom iritacijom koja me dovodi do ruba ludila, točnije, sa svekrvom koja neumorno ljubi moju bebu. Bezbroj puta sam joj jasno dala do znanja da to ne želim, ali ona uporno cmače bebu po glavi, licu, rukama, nogama. I što je najgore, dolazi nam doslovno svaki dan samo da bi balila bebu koja još nema razvijen imunitet”, piše nam razjarena čitateljica.

“Moj dragi suprug, koji inače voli mir u obitelji, ne želi intervenirati. Kaže da je svekrva ljubila i drugu djecu i da se njima ništa nije dogodilo, kao da je to neki dokaz da je njeno ponašanje prihvatljivo. Ali meni to nije dovoljno i želim da budemo usklađeni po tom i svim drugim pitanjima. Ne želim ni pomisliti da bi moja beba mogla dobiti neku bolest zbog svekrvine neodoljive potrebe da je ljubi”, navodi.

Kaže, kad vidi svekrvu da ljubi bebu, obuzme ju bijes: “Osjećam nevjerojatnu želju da je zgazim, a ne samo da zaustavim njene slinave napade na mog malog anđela. Mislim da mi para na uši izlazi u tim trenucima. Svi ostali u obitelji poštuju moju odluku da se beba ne ljubi, ali jedino se svekrva pravi luda i grbava. Sad se postavlja pitanje – što napraviti, a da ne izazovem preveliku dramu u obitelji? Uvijek sam bila ljubazna i diplomat, ali ovog puta trebam nešto jače”, zaključuje majka.

Treba li ljubiti bebe?

Zaista, teško je odoljeti malim bebama i čini se da su stvorene za ljubljenje. No, pedijatri kažu da to nije odveć pametna ideja. Bez sumnje, na ovaj način djetetu se mogu prenijeti brojne respiratorne infekcije, ali i virus herpesa uz cijeli niz drugih uzročnika bolesti. Primjerice, iako je brojna dojenčad nenamjerno inficirana uzročnikom bolesti COVID-19 tijekom pandemije uz tek blage simptome, još uvijek ne raspolažemo pouzdanim podacima o tom je je li to ostavilo posljedice na njihovo zdravlje.

Bebe se rađaju s imunološkim sustavom koji se tek razvija i prvih nekoliko mjeseci su u najosjetljivijoj fazi, kažu pedijatri, pa savjetuju i roditeljima da izbjegavaju ljubljenje, pogotovo ako imaju respiratorne infekcije, upale sinusa ili plikove na koži uzrokovane virusima.

Što učiniti?

Možda bi upravo ove podatke naša čitateljica trebala smireno prezentirati svojoj svekrvi, a svekrva bi ju, ako je razumna, trebala poslušati. A vi? Što mislite o ovom problemu? Pretjeruje li naša čitateljica i kako biste se vi postavili u njenoj situaciji?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.