Prati nas

Povjerljivo

Na rubu da ode

‘Svekrva nije normalna, zadnje što je napravila je neoprostivo’

Svekrva je 42-godišnju snahu Martu dovela do ruba depresije – žive u istoj kući i kontrolira joj život. Kako nam je nesretna snaha ispričala, ne vidi izlaz, jer ima djecu u dobi od sedam i pet godina, a suprug ne želi otići od roditelja. Njemu je suludo plaćati podstanarstvo kad imaju svoj kat kuće, a ona tone sve dublje i pomišlja na razvod, kojeg se boji.

Objavljeno

|

Udana je za maminog sinčića.
ilustracija: S. Bura/mj

“Kad sam došla u ovu kuću bila sam zaljubljena. Kave i ručkovi sa svekrvom i svekrom bili su mi najnormalnija stvar. Bila sam stalno kod njih dok smo suprug i ja uređivali svoj stan na katu iznad njih. Znala me svekrva doduše pitati ponešto što mi se učinilo malo napasnim; primjerice hoću li ja dodati nešto novaca za kuhinju, ili zašto idem na more kad mi treba novac za uređenje. Tada mi ništa od toga nije išlo baš toliko na živce. Moje nade ionako su bile usmjerene na to da ćemo uskoro sasvim odvojiti od njih i početi svoj lijep, normalan život”, govori gospođa Marta.

Nade koje je gajila počele su blijediti kad bi suprug dolazio s posla i najprije stao da pozdravi roditelje, a ponekad se i malo zadržao pa pojeo juhu.

Muž nastavio po starom

“To već nije bilo normalno, da ga ona nutka bilo čime dok ja gore žurno nakon posla kuham ručak. Tu me već počelo smetati. Još mi je bilo gore kad bi on navečer opet sišao k njima pa bi dole svi zajedno gledali neki glupi reality. Ja bih poluljutita ušla, on me pozvao da sjednem, ali meni je to traćenje vremena pa bih se vratila”, govori nam.

Oglas

Njezin suprug je, smatra, previše toga otkrivao majci. “On ju je informirao gdje idemo, s kim se družimo, što planiramo. To nije bilo dobro. Što je više o nama znala, to je napadnije zadirala u našu privatnost. Pa nisam ja jednom vidjela kako ona miče zavjesu i gleda za nama, misleć’ da ne vidim. Grozno mi je sad kad se sjetim kako sam jednom izašla pred kuću, a ona mi je rekla da nisam dovoljno mlada za tako kratki topić. Imala sam tada 34 godine”, kaže nam.

Miješa se i u odgoj djece

Onda je, kaže, došla prva trudnoća. “E sad, četiri zadnja mjeseca prije porođaja morala sam čuvati trudnoću i to je bilo prvi put da sam u toj kući, a da ne radim. Tu je postalo nesnosno. Ispitivala me je od jutra da li pijem previše kave, da li nešto teško dižem, što jedem, koliko spavam. Sve je to normalno i ljudski, ali ona je mene stalno zaskakivala. Nisam se mogla spustiti po stepenicama, a da nije izašla i krenula ispitivati”, rekla je.

Miješala se i oko djece. “Više mi je odmagala svojim dosađivanjem i pametovanjima, nego što je pomogla. Moji roditelji nisu blizu i mama mi nije mogla pomoći, a ova bi pak nešto i napravila, ali uz toliko ‘zašto ovo držiš tu, a zašto ti ovo ne stoji tamo’, da me izludila. Kod prve bebe, nikad neću zaboraviti, rekla mi je da mi dijete plače jer je gladno, a gladno je jer silim dojenje umjesto da pređem na bočicu. Tu me već počela ozbiljno nagrizati”, povjerila nam se Marta.

Muž je stalno s majkom

“Muž je i danas, kad imamo dvoje djece, stalno kod svekrve. Meni se čini da meni spasa u toj kući nema. Neki dan sam ozbiljno počela razmišljati da odem. Dogodilo se to, da sam pukla k’o kokica i posvađala se s njom. Zadnje što je napravila, nećete vjerovati, došla je gore k nama s papirom na kojem je bila nešto kao tablica na kojoj je pisalo koliko zarađujemo i na što trošimo. Ona je lijepo sve popisala na što nam odlazi novac, kolike su nam plaće, koliko je vrtić, škola, dječje aktivnosti. Zaključila je da negdje curi novac, da smo stalno u besparici. Rekla je da djeci ne treba tako skupa odjeća, a da mi ne trebamo stalno nešto po stanu mijenjati. Poludjela sam, jedva sam se suzdržala da joj tim papirom ne natarem facu. Nije normalna, ne mogu više.”

Na pitanje zašto sa suprugom ne ode negdje podalje od njih, odgovara: “Mužu je dobro, on je lijepo tu sa svojim roditeljima, gore smo ja i djeca, oko kućanskih obveza je poprilično bezbrižan, njemu je odlično. Konformist.”

“Kad mu kažem da probamo otići na stan jer mi više nije dobro, kaže mi da je njemu užasno glupo plaćati podstanarstvo, kad imamo stan u kući. To što je meni glupo da je on više s mamom nego sa mnom, i što si mamici dopušta da i sa mnom upravlja, to nema veze. Mislim da ću se morati spasiti od njih, samo još tražim način. Djeca su još mala, a ja i nisam u cvijetu mladosti i nemam više beskrajno puno energije. Isisali su snagu iz mene”, rekla je na kraju našeg razgovora.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.