Prati nas

Povjerljivo

A štednja pri kraju

Umirovljenica i podstanarka: Mirovina 414 eura, stan 330, pa računajmo

Naša čitateljica Sena iz Dalmacije ima 74 godine i već 13 godina živi sama. Umirovljenica, udovica i podstanarka – zašto to zvuči tako strašno? Zato, što njezina mirovina iznosi 414 eura, a podstanarski stan mora plaćati 330 eura. Strašno je, jer mora platiti i režije i ne ostane joj za suhi kruh.

Objavljeno

|

U Jugoslaviji je izdvajala za tuđe stanove, a sada je podstanarka u mirovini.
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Sena u bivšem je sustavu, povjerava nam, iz plaće uredno izdvajala za stanogradnju. No, ona i suprug nisu bili te sreće da im se dodijeli stan, kao što se dodjeljivao mnogima oko njih, a sav njihov novac, ističe, kao da i nisu uplaćivali. Zbog toga je ogorčena, osobito otkad je u mirovini u kojoj se osjeća siromašnom i živi u strahu od onog što dolazi kad potroši životnu ušteđevinu.

“Suprug i ja ukupno smo ostvarili 65 godina staža. Od njegove mirovine primam 70 posto, što iznosi ravno 414 eura. Od moje mirovine ne dobijem niti centa, jer je bio takav izračun. Takav da čovjeku onemogući preživljavanje”, povjerava nam u svom pismu umirovljenica Sena.

Izdvajali za stanogradnju

Stan, piše, nikad nisu dobili jer je to pravo ukinuto u za njih najnezgodnijem trenutku. “Ukidanjem dodjele stana, bez da se ljudima vrati što su u stanogradnju ulagali, nazvat ću pljačkom, jer to i je bila pljačka. Novac koji je ostao od izdvajanja, konkretno u Splitu je utrošen za elektrifikaciju grada i dislociranje kanalizacije iz područja Matejuške. Mi smo izdvajali, ali ne za to. No, ljude se nije pitalo žele li svoj novac pokloniti gradu. Tu nema pravde”, piše čitateljica Sena.

Tako je mirovinu dočekala u podstanarstvu. Kad plati stan, ostanu joj 84 eura. Nije precizirala, ali vrlo je moguće da s tim još mora platiti režije.

Što kad se potroši štednja?

No napisala je, razumljivo je, da s mirovinom ne može preživjeti. “Suprug i ja smo štedjeli, ali ta je štednja sada pri kraju. Ne želim financijski opterećivati dvojicu svojih sinova, oba imaju svoje životne priče i svoje obitelji.”

Previše je tu nepravde, previše je nepravde učinjeno mnogim braniteljima. Previše je onih koji primaju mirovinu, a da nisu ništa ulagali niti u mirovinsko, niti u izgradnju”, napisala je čitateljica Sena.

Kad pročita sve naše članke koji govore o teškom životu umirovljenika, zaključuje da je nešto trulo u državi Hrvatskoj. “Ne zna čovjek tko je u boljoj to jest goroj poziciji, onaj sa stanom i mirovinom od 268 eura, ili ja bez stana sa 414 eura. Ne valja ni jedno ni drugo”, zaključila je.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.