Prati nas

Vijesti

Rad u trgovini

‘Umirovljenici zbog uvjeta ne žele raditi u trgovini!’

Najviše umirovljenika angažirali su trgovci, njih 4.495, što je gotovo 17 posto svih umirovljenika koji rade. Nažalost, poslodavci najavljuju kako će zbog neradnih nedjelja upravo umirovljenici biti prvi na listi za otpuštanje.

Objavljeno

|

Gdje najviše rade umirovljenici?
Krešimir Sever (foto: Sandro Bura)

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever komentirao je novi Zakon o trgovini kojim se ograničava rad nedjeljom, a koji je stupio na snagu prvog dana srpnja. Sever očekuje da će biti puno Ustavnih tužbi, piše N1.

“Bilo ih je ranije, javit će se opet. Pitanje je tog nerazumijevanja, ali i određene bahatosti. Netko tko u matičnoj zemlji nedjeljom i blagdanom ne radi, taj isti trgovački lanac u Hrvatskoj ne samo da radi, nego će podići i ustavnu tužbu. Pojedinci isto takvo”, kaže Sever.

“Govorimo o ljudima koji rade u trgovini i njihovom pravu na slobodnu nedjelju i jednoj sasvim drugoj kulturi života sasvim drugoj. Ne možemo sve pretvoriti u kupnju i trgovinu. U trgovini više nitko ne želi raditi, ni umirovljenici ni studenti, zbog ovakvih uvjeta. Ovo je dobro, ali bilo bi bolje da se do kraja zabrani. I ovih 16 nedjelja je puno”, misli ovaj sindikalist.

No, je li situacija baš takva kada je riječ o radu umirovljenika? Službeni podaci pokazuju da se poslodavci sve više oslanjaju na rad umirovljenika, a umirovljenike sve veći troškovi života tjeraju na rad, pa je tako u svibnju polovinu radnog vremena radio 28.881 umirovljenik, što je 4.733, odnosno 21 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najviše umirovljenika angažirali su trgovci, njih 4.495, što je gotovo 17 posto svih umirovljenika koji rade, analizirao je Novi list.

Između četiri i pet tisuća umirovljenika u trgovini radi posljednjih godinu dana, što znači da njihov angažman nije povezan s pojačanim potrebama za radnom snagom u toj djelatnosti samo u vrijeme turističke sezone. No, poslodavci u trgovini ipak poručuju da u toj djelatnosti slijede velika otpuštanja nakon zabrane rada nedjeljom, odnosno mogućnosti da rade samo 16 nedjelja u mjesecu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.