Prati nas

Vrt

Fiziološka bolest

Vrh rajčice ne crveni, kako to spriječiti i liječiti?

Iako mnogi vrtlari za ovo stanje krive štetnike i bolesti, ovoga puta nije riječ o tomu. Jednom kad nastane šteta, stanje se ne može liječiti. No dobra vijest je da se može spriječiti.

Objavljeno

|

Nejednaka zrioba rajčica
ilustracija: S. Bura/mj

Rajčice zore, no gornji dio ploda uvijek je zelen ili žut? Uz to, taj je dio tvrd, neukusan i posve nejestiv? Riječ je o takozvanim zelenim ramenima rajčice koja su znak stresa. Stoga prestanite tražiti krivce u bolestima ili štetnicima.

Kada se rajčice počnu razvijati i sazrijevati, biljka je posebno osjetljiva na neravnotežu vode, hranjivih tvari i svjetla. Nastanak površina koje nikad ne zore na gornjem dijelu ploda, najčešće je posljedica visokih temperatura pospješena nedostatkom hranjiva, uglavnom kalija.

Mogu li se spasiti zahvaćeni plodovi?

Ne postoji tretman za liječenje ovog stanja, ali postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste spriječili da rajčice ne dođu u stanje stresa:

  • Zasjenite ih, pogotovo ako ih uzgajate u stakleniku. Plodovi zaštićeni bujnim lišćem manje su podložni nejednolikoj zriobi.
  • Zalijevajte redovito.
  • Prihranjujte gnojivom bogatim kalijem. Više o gnojidbi pročitajte ovdje.

Na tržištu postoje sorte otpornije na stres i ako iz sezone u sezonu imate problem “zelenih ramena rajčice”, razmislite o odabiru drugih sorti.

Što učiniti sa zahvaćenim plodovima?

Zreli dijelovi ploda posve su jestivi. Jednostavno uklonite zelene nezrele dijelove i bacite.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.