Prati nas

Povjerljivo

Željko: S dvije mirovine se guralo, ali kako ću se sad liječiti s 478 eura?

Jasno je da se umirovljenik sa 198, 238, 320, pa ni 478 eura mirovine ne može pomaknuti s mjesta. Njegov život svodi se na to – a mnogo je onih koji su nam upravo to izgovorili – da iz dana u dan razmišljaju koju se namirnicu najviše isplatiti kupiti da izguraju mjesec. Najgore je ipak onima kojima je ozbiljno narušeno zdravlje pa ovaj put skrećemo pozornost na najranjivije – teško bolesne samce.

Objavljeno

|

Cijena liječenja srčanih bolesti
ilustracija: S. Bura/mj

Prošle je godine umirovljenik Željko iz Bjelovara ostao udovac i bio je u vrlo teškom zdravstvenom stanju već i prije nego što je izgubio voljenu suprugu. Znamo da je smrt supružnika jedan je od najvećih životnih šokova s kojima se i psihički treba znati nositi.

Kao da bolest i smrt nisu dovoljne tragedije, za umirovljenika Željka nastupio je i financijski šok. Režije, hrana, liječenje – odjednom je sve bilo samo na njemu.

“Sto postotni sam invalid sa transplantiranim srcem. U invalidskoj sam mirovini od 398 eura i dobijem 80 eura za tuđu pomoć i njegu. Kad platim lijekove i režije, ostane mi za sasvim osnovne životne namirnice”, povjerio nam je gospodin Željko.

Kako je naglasio, jedan od velikih utega mu je održavanje automobila i skupi benzin, a kako ne živi blizu liječnika, automobil mu je jedino sredstvo da sam dođe do liječnika. “Moram imati auto jer ne mogu do doktora nikako drugačije. Također moram svaki mjesec u Zagreb na vađenje krvi, jer to što meni treba ne rade u Bjelovaru. Ne znam kako dalje. Do sada je nekako išlo sa dvije mirovine, a sada zbilja ne znam što učiniti za puko preživljavanje. Zar to nije sramota?”, pita se naš umirovljenik.

I mirovina od 840 eura mala je za liječenje

Naša čitateljica Iva svjedoči da je udovici, ako se ozbiljno razboli, i mirovina od 840 eura nedostatna. “Imam 66 godina, suprug mi je preminuo prošle godine. Ostala sam sa svojom mirovinom koja iznosi 840 eura. Liječim se od dva karcinoma i bilo je lakše dok su bile dvije mirovine, a sada su meni samoj ostali troškovi režija i svi životni troškovi, koji ne da se nisu smanjili jer sam sama, nego je zbog inflacije sve otišlo u nebo”, napisala nam je u pismu gospođa Iva.

Djeca joj, kaže, financijski pomognu, ali ne može uzimati ni od njih, jer imaju svoje obitelji, probleme i troškove. Zbog zakonskog limita, gospođa Iva nema pravo na obiteljsku mirovinu, odnosno, da ispuni zahtjev, mogla bi dobiti oko 28 eura, budući da gornji limit ukupne mirovine s dijelom obiteljske trenutno u Hrvatskoj iznosi iznosi 868,80 eura.

Svi smo se poveselili, ali…

“Pitam se kako su mudro smislili ovaj zakon o obiteljskim mirovinama, hvale je medijima pa smo se svi poveselili… ali, uvijek neki ali. Limit! Smatram da bi onda bilo poštenije da udovici odnosno udovcu ponude jednu mirovinu, ali onu koja je veća. Gdje živimo, čini se da moramo biti sretni da uopće i primamo mirovne. Ovako lijepu zemlju nema svijet, ali kriva politika svojski se trudi uništiti ljude, posebno djecu i stare”, zaključila je nezadovoljna gospođa Iva.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.