Prati nas

Povjerljivo

Kuha im i ugađa

Antonija (68): ‘Sin je razveden, poveo me na more da mu čuvam djecu’

Umirovljenica Antonija (68) ljetuje na otoku Ugljanu, a na tjedan dana u apartman ju je poveo i sve platio njezin sin Neven. Kako nam je ispričala, on je rastavljen, a djeca još mala pa je lakše kad je ona s njima. Malo se u početku brinula kako će taj odmor izgledati, ali, kaže, ‘ekipa se uhodala’.

Objavljeno

|

Koja baka čuva unuke nakon razvoda roditelja?
ilustracija: S. Bura/mj

Na dan razgovora, gospođa Antonija je provodila peti dan na moru s unucima i sinom. “Starija unuka – sedam joj je godina – u početku je malo izvoljevala, mislila je da ću je služiti. Odmah sam joj dala do znanja da sa mnom ne može tako. Postavila sam pravila, sada zna gdje stoje sandale, gdje se slaže odjeća, kad je vrijeme ručka, a kad sladoleda i pogotovo kad se ide na spavanje. I sad smo si super. A mali, koji ima tri godine, on je stvarno dobrica”, ispričala nam je.

Rekla je sinu, govori nam, da ode sam s njima, da on to sve može i bez mene. “Popustila sam kad mi je rekao da mu je važno da im svaki dan skuham neki zdraviji ručak. Naravno da sad samo ne kuham, treba i oprati suđe i malo pospremiti i na plaži sam puno s njima. Problem mi je držati ih u hladu, a ja se ne osjećam dobro na suncu zbog visokog tlaka pa čim izađem iz vode, sklanjam se. Tu ih onda prepustim sinu, nek’ ih on malo lovi. Ionako je previše na mobitelu, nekad pomislim da sam s troje male djece tu”, rekla je.

Sin ne voli kuhati

Navečer, kaže, malo prošeću do mjesta, odu na sladoled i djeca jedva dočekaju krevet. “Izmori ih sunce, more, stalno skaču i u pokretu su. Ja onda malo predahnem, sjednem na balkon, pogledam malo vijesti na mobitelu. Sin je jednu večer izašao u bar, a ostale dane je bio s nama”, kaže nam gospođa Antonija.

Žao joj je, govori, kad ga vidi utučenog. “Ovo mu je prvo ljeto da je sam s djecom, vidim da ga sve to još muči, nijedan razvod nije bezbolan pa nije bio ni njegov. Inače je odgovoran prema djeci, sve bi dao za njih, zato sam i išla s njima, nek’ ih se malo nauživa dok ja kuham i pospremam. Ne bi on financijski izdržao da se oni hrane vani po restoranima, a za nakuhavanje nema volje. Pokušavam ga malo nagovarati da počne kuhati, zbog djece i sebe, ali ne želi”, doznajemo od naše sugovornice.

Jednom dnevno, kaže, nazove ju i snaha. “Ja bih voljela da ona nazove njega kao bivšeg supruga i majka zajedničke djece, ali se inate jedno drugome pa s njim komunicira samo kad mora. Inače zove mene, pita za djecu, strepi previše, nema povjerenja u njega. To je i prije bio veliki problem kod njih, htjela je da sve bude po njenom, a sada kad ne može uživo kontrolirati, zove i ispituje, neću reći pametuje, majka im je! Ja stvarno mislim da nema razloga za brigu”, govori nam.

Pretrpjela kao majka i svekrva

Pretrpjela je, kaže, i ona dosta dok su sin i snaha imali problema u braku, i poslije dok su se razvodili. “Bilo je dana kad me zvala ona pa se žalila na njega, a nakon nje me zvao on pa govorio protiv nje. Molila sam ih da mi dovedu djecu na sat, dva, tri, da se u miru dogovaraju što će i kako će, a ne pred djecom. Njezini ne žive u istome gradu, a mi smo si bile u korektnim odnosima. Mislim da je mene češće zvala i da bi mi ukazala na to da je moj sin kriv za njihov razvod, no ja ga mijenjati ne mogu”, rekla je.

“Kako si prostru, tako će i leći, to im ja mogu reći. Majka sam, sina ni unučadi se odreći neću. Pomoći ću im koliko god mogu. Udovica sam i imam vremena, a imam još i malo snage za njih. Najviše želim da djeca stasaju u normalne, zdrave i poštene ljude. Sada ih rjeđe viđam, ali imamo lijep odnos”, rekla je gospođa Antonija i vratila se svojim morskim radostima s dječicom.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.